Гърция може да излезе от спасителната програма

Гърция може да излезе от трета международна спасителна програма в размер на 85 млрд. евро още през тази година с оглед на по-силните икономически условия, достъп до капиталовите пазари и увеличаване на паричните резерви, прогнозира икономистът на HSBC Фабио Балбони, цитиран от “Файненшъл Таймс“.

Фабио Балбони заяви пред финансовото издание, че до август гръцките резерви би трябвало да са достатъчни, за да може страната да се самофинансира поне в рамките на една година.

Би било възможно едно “чисто“ излизане от спасителната програма – поне за определен период от време, посочи икономистът от HSBC, но в същото време допълни, че може ще е необходима предпазна спасителна програма, или поне засилен надзор след края на настоящата програма, за да се гарантира, че гръцките държавни облигации ще бъдат допустими за операциите по рефинансиране, провеждани от ЕЦБ.

“Файненшъл Таймс“ напомня, че през миналия октомври безработицата в Гърция се е понижи до 20,6% от 26,5% през 2014-а година, докато икономиката отбеляза последователен растеж през първите три тримесечие на 2017 година.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.