Данъчни под прикритие туристи, ще проверят за незаконни лизингови договори за Airbnb в Гърция

Министерството на финансите обмисла въвеждане на „данъчни служители туристи“, които на случаен принцип ще се появяват като гости с резервации за няколко дни, така че, да открият недекларираните жилища

План за действие за налагане на данъци, които се предвиждат в размер на 48 милиона евро през 2018 г., ще се наложи на тези, които отдават под наем жилища на туристи чрез интернет. От март или април най-късно, ще се създаде електронна платформа, на която собствениците на жилища да декларират в Данъчно жилищата за краткосрочно отдаване под наем „тип Airbnb“.

Целта е да се принудят собствениците и мениджърите на недвижими имоти да регистрират и доходите, придобити през 2017 г. и платят данък от 45% през новата година.

С решение, издадено на 04 декември 2017 (Circular 1187), тези които отдават под наем имоти през Airbnb без да бъдат регистрирани като краткосрочен наем, са изправени пред риск да отнесат глоби между 5000 и 10000 евро (в случай на рецидив).

Припомняме също, че новият туристически данък в Гърция влезе в сила от 1 януари 2018 г., чийто размер зависи от вида на настаняването.

Таксата се заплаща на място от туристите при настаняване в Гърция и варира в зависимост от официалния рейтинг на обекта. В някои случаи новият данък вече е включен в общата цена, когато резервирате чрез booking.com.

Цените са:

Апартаменти (всички категории): 0.50 евро на стая на вечер

Хотели:

1-2 звезди: 0.50 евро цента на стая на вечер

3 звезди: 1.50 евро на стая на вечер

4 звезди: 3 евро на стая на вечер

5 звезди: 4 евро на стая на вечер

Както Economic.bg писа по-рано председателят на камарата Йоргос Цакирис смята, че държавата ще печели около 84 млн. евро годишно от нея, но икономиката ще загуби 340 млн. евро. Това показва проучване на консултантската компания Grant Thornton. Според анализа новият данък ще повиши средната цена на стая с 1.9%, което ще намали търсенето и това ще доведе до спад от 2.5% (435 млн. евро) в доходите на хотелите.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.