Откриват българския храм „Св. Стефан“ в Истанбул (ВИДЕО)

Истанбул днес ще бъде домакин на знаменателно събитие в историята на българо-турските отношения – министър-председателят Бойко Борисов и турският президент Реджеп ТайипЕрдоган заедно ще открият възстановения уникален български храм „Свети Стефан“ край брега на Златния рог в Истанбул, известен като Желязната църква.

120-годишният храм, който бе изцяло обновен след близо 7-годишна реставрация, е светиня за православните българи и най-ценен културно-исторически паметник на българската държава на турска територия, за чието опазване и възстановяване се грижи турската държава. Православният храм в квартал „Фенер“ край брега на Златния рог в Истанбул е проектиран от арменския архитект Ховсеп Азнавур. Направен е от метал, а елементите на конструкцията тежали около 500 тона.

Храмът беше затворен за богослужение поради проблеми в носещата конструкция, вследствие на корозия. В обновяването му са вложени общо около 16 млн. турски лири (приблизително 3,5 млн. евро), от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро.

От пресслужбата на турския президент съобщиха, че след церемонията, която е насрочена за 11:00 ч. местно време, ще се състои среща между Борисов и Ердоган в резиденцията на турския държавен глава. Очаква се Борисов и Ердоган да направят изявления.

Водещите турски медии излъчиха изказването на Борисов пред кореспондента на Анадолската агенция в София, в което българският премиер оценява приноса на Турция в борбата срещу тероризма. „Не можем да се борим срещу тероризма и мигрантите без Турция„, цитират турските медии Борисов.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.