Гърция: Заловиха кораб с експлозиви за Либия

Гръцките власти са заловили кораб, плаващ за Либия под танзанийски флаг, който бил натоварен с материали, използвани за направа на експлозиви, съобщи  гръцката брегова охрана.

Корабът бил спрян близо до остров Крит в събота. Бреговата охрана открила 29 контейнера с материали, включително амониев нитрат, неелектрически детонатори и 11 празни цистерни за втечнен пропан-бутан.

Контраадмирал Йоанис Аргириу каза пред журналисти, че корабът е пътувал за Либия, а материалите, които превозвал, могат да се използват за всякакви цели, от работа в каменни кариери, до направа на бомби за терористични нападения.

Европейският съюз и ООН обявиха през 2011 г. ембарго за продажба, доставка и трансфер на оръжия в Либия. Според документите на кораба товарът бил качен в турските пристанища Мерсин и Искендерун, а крайните дестинации били Джибути и Оман.

При предварителното разследване обаче било установено, че капитанът е получил от собственика указания да плава към либийското пристанище Мисрата и да остави там целия товар. На борда на плавателния съд не били намерени никакви морски карти за плаване до Джибути или Оман, съобщи бреговата охрана. Единайсетчленният екипаж е задържан и ще бъде изправен пред прокурор.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.