Правителството в Атина ограничи правото на стачки. Какво променя новият закон?

След 36 години законът за стачките се променя, което  прави осъществяването им изключително трудно. Правителството на СИРИЗА прави това, което другите не успяха за десетилетия.

С разпоредбите на мулти-законопроекта, внесен вчера в Парламента и очакван да бъде гласуван следващия понеделник, той променя институционалната рамка за това как да се вземат решения за стачки в първичните съюзи.

Плюс това, за да има решение за разрешаване ще изисква наличието на най-малко половината от работните членовете на всяка асоциация.

Досега решението за стачка е взимано с една пета от членовете.

Регламентът включва само първичните профсъюзи, а не вторични съюзи, а именно секторни съюзи, федерации и трудови центрове, на ГСЕЕ и АДЕДИ.

Представителите на синдикатите се страхуват, че промяната ще доведе до промени в други организации – вторични и висши.

Синдикатът ГССЕ обвинява правителството в „пълното послушание към тройката“. На практика, за в бъдеще време, правителството ще може да обявява 99% от стачките за незаконни, според новите правила, което ще създаде огромни трудности в осъществяването на протестни действия.

 

Според Министерството на труда този регламент „по никакъв начин не премахва или ограничава правото на стачка. Единствената промяна е, върховенството на кворума в общите събрания на местни съюзи. “

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.