„Македония“ – името което разтърси гръцката политика из основи

Гърция може да приеме ново име на Република Македония, което да се изписва на македонски и това да бъде „Нова Македония“ е бомбата, която вече от месец буни духовете на юг.

Тази позиция е била изразена от коалиционния партньор на Ципрас Панос Каменос и моментално подейства като взрив.

Междувременно, в Северна Гърция започва мащабна кампания от десетки неправителствени организации срещу използването на името, която тръгва под надслова „Македония е Гърция”.

В антимакедонското говорене се включи и известният композитор Микис Теодоракис, който е известен с крайно левите си настроения. Той се опълчи срещу консенсуса, наричайки приемането на името катастрофа за бъдещето на Гърция. Към противниците за решението се включи и гръцката църква.

На противоположният полюс е солунският кмет Бутарис, който използва свободно забраненото в Гърция име Македония за северната си съседка и дори покани Зоран Заев на Нова година. Той е подложен на ожесточени критики и обвинения че е предател.

Освен всичко, бъдещият консенсус за името прокара и разделителна линия в опозиционната Нова Демокрация, като се оформя отцепническо крило на крайната десница с мераци за нова партия. Сътресения има и в другите партийни централи – Пасок и Потами.

На фона на това и двамата премиери – Заев и Ципрас оповестиха преди ден, че вече има решение и е въпрос на дни, то да бъде обявено официално.

Думите на Ципрас изглежда потвърждават, че ще има натиск за решение, което ще видим още през януари, когато се очаква и посредникът Матю Нимиц.

„Според коментаторите на запад, става дума за спор с геополитически измерения, надхвърлящи значително измеренията на региона“

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.