БГ пианист поправя велосипеди в Сингапур

Българският учител по пиано Живко Гиргинов, който е живее в Сингапур вече девет години, не е доволен от счупените велосипеди, които е среща, изоставени по пътища и пешеходни пътеки там.

Море от жълти и оранжеви колелета в обществените пространства задръстват острова, където културата на споделените велосипеди е хит, след като големи оператори като китайските фирми „Офо“ и „Мобайк“ за пръв се появиха преди година, съобщава „Ройтерс“.

„Приятелите ми се оплакаха, че навсякъде има повредени велосипеди и няма какво да се направи“, разказва Гиргинов. 32-годишният пианист решава да се заеме, като събира екип от съмишленици, с които да върнат велосипедите в складовете на съответните компании.

Започнала през септември 2017 г., инициативата на Гиргинов за доброволен байк патрул, е събрала над 400 повредени велосипеди. Групата събира счупените велосипеди в един квартал и ги премества на централно място. След това Гиргинов наема камион за 150 долара, с който взима събраните колела и ги връща.

Музикантът сам финансира инициативата досега, но разрастването на дейността може да наложи търсенето на спонсори. Трите основни оператора в Сингапур „Офо“, „Мобайк“ и местната фирма „оБайк“ определено оценяват неговата работа.

„Говорим с Живко за това как можем да работим заедно, за да изградим още по-силна среда за пътуване с велосипед“, коментира Шарон Менг, управител на „Мобайк Сингапур““, добавяйки, че компанията е дала на Гиргинов неограничен достъп за ползване, за да му помогне с връщането на велосипедите им.

Сингапур се стреми да се справи с безразборното оставяне на велосипеди на обществени места. През 2017 г. държавното дружество за наземен транспорт определя 4 000 допълнителни жълти зони за паркиране на велосипеди около обществените жилищни комплекси, автобусни спирки и гари.

Въпросната инициатива е един от многото подобни проекти, с които Григинов се е захванал и смята, че времето и парите са добре изразходвани.

Според него, такива социални експерименти предизвикват хората да мислят, как могат и те да допринесат индивидуално за обществото.

„Някои от моите приятели ми казват, че усилията ми са безполезни. Но аз вярвам, че сме част от една общност и трябва да направим каквото можем“, коментира Гиргинов.

Източник: Монитор

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.