Външните министри на Македония и Гърция лично ще преговарят за името тази сряда

Външните министри в Атина и Скопие ще се срещнат за втори път в рамките на няколко дни, за да продължат преговорите за името на Македония, с които страната се надява да премахне пречките пред влизането си в НАТО и Европейския съюз.

 Никола Димитров и гръцкият му колега Никос Коциас вече се срещнаха в Солун в четвъртък, а тази сряда ще отпътуват за Ню Йорк, където с представителя на ООН в спора за името Матю Нимиц ще опитат да потърсят решение и да надмогнат различията си. В Солун първите дипломати на Гърция и Македония се съгласиха да преговарят директно в опит да изработят „рамка за разговори“ за справяне с тези различия, пише външното министерство в Скопие в прессъобщение от миналата седмица.
Гръцки медии, цитирани от електронното издание „Локално“, писаха, че срещата в Солун е била проведена в в хотел „Македония палас“ в центъра на града при засилени мерки за сигурност и оскъдна информация за медиите. В. „Курир“ отбеляза миналата седмица, че македонско-гръцкият спор е пред решение, макар че според изданието Русия няма да позволи Македония лесно да влезе в нато. Изданието пише, че страната може да е готова за алианса още през юли, когато България приключва председателството на Съвета на Европейския съюз и го поема Австрия. „Ако това се случи, ще е второто горчиво въшнополитическо поражение за Русия за година,“ отбелязва още изданието, имайки предвид присъединяването на Черна гора към НАТО.
„Курир“ пише още, че в Македония предпочитааното име е Нова Македония – същото, което Гърция веднъж вече е отхвърляла в спора за името, но което според издания в Атина е приемливо независимо от настояването на коалиционния партньор на Алексис Ципрас, Панос Каменос от „Независими гърци“. Последният публично настоява, че терминът „Македония“ не бива да е част от решение за името, а на последната си пресконференция миналата седмица повтори, че „Македония е една и гръцка“, а „Вардарска“ е „приемливо решение“, ако не съдържа името на „гръцката географска област“. Партията на Каменос вече призова за референдум в Гърция въпреки уверенията на Коциас, че подобно допитване надали е нужно.
И лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис междувременно също повтори, че Атина има „червени линии“ за името на Македония, поставени още през 2008 г. в Букурещ, а именно „името… употребата му в общуването с държави и международни институции… (и) иредентизъм чрез неприемливи претенции чрез карти, статуи, имена и опити за злоупотреба с историята и историческото наследство на Македония.“ Предложението, което обяви (без на навлиза в подробности) Коциас засяга първите два въпроса – първият дипломат каза, че става дума за сложно име за всеобща употреба („ерга омнес“), което да я разграничава от гръцкия географски регион.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.