Еврозоната призова Кипър да пощади малките спестители

И британците са потресени от данъка

Министрите на еврозоната призоваха Кипър да позволи на малките спестители да бъдат пощадени от такса върху банковите депозити, преди парламентарния вот във вторник. Евро и фондовите пазари реагираха шоково на новината с опасението, че че тази стъпка може да даде тласък на нова криза в 17-те страни от Еврозоната, докато разгневени кипърци блокираха банките клонове в страната си  пред строго охраняемия парламент. Според повечето финансови анализатори, ако днес мярката бъде гласувана, ще предизвика отзвук с непредвидими последици за икономиката не само в Европа, но и в света.
В телеконферентна връзка снощи министрите от зоната призоваха Кипър да защити вложителите с депозити по-малки от 100 000 евро. Предложението на евроминистрите е било за сметка на гаранцията на малките вложители, да се увеличи налога на  15% за тези с по-големи от 100 000 евро сметки.
Все още няма окончателно решение, но ако тази стъпка бъде предприета, хазната в Никозия ще събере около 6 милиарда евро от налога. Самите власти в Кипър пък старателно се противопоставят на увеличение на налога за по-богатите, защото  две трети от вложителите са от чужбина в това число богати руснаци и англичани. Това ще доведе до срив на банковата система на острова и оттеглянето на чуждите инвестиции. Междувременно освен руските власти, шокът от данъка изразиха и бриатнски представители.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.