Гърция вероятно ще получи нов заем

Гърция може да получи зелена светлина за нов кредит за 6-7 млрд. евро на срещата на Еврогрупата в понеделник, 22 януари.

Решението за следващия транш от спасителния заем ще бъде взето, след като финансовите министри от еврозоната оценят последните мерки, наложени от гръцките власти, посочва представител на Европейския съюз.

В понеделник гръцкият парламент подкрепи пакет от реформи в 1500 страници, изисквани от кредиторите на страната.

Пакетът включва разпоредби, с които да се направи организирането на стачките по-трудно, да се създаде агенция за финансови престъпления и да се стартира схема за електронни търгове на имоти, придобити от банките поради неизпълнение на длъжниците им. Пакетът съдържа и мерки за подпомагане на нови компании и регулиране на лицензирането на казината.
Реформите следват други законови и административни мерки, покриващи енергийния пазар, данъците и необслужваните заеми, приети от декември насам, за да се приключи т.нар. трети преглед на спасителната програма на ЕС.

Официалните представители на кредиторите обаче – Европейската комисия, Европейската централна банка и Европейския механизъм за стабилност – все още са в очакване на държавния доклад по промените преди уикенда.

„Към момента не можем да кажем, че всички предпоставки са били успешно завършени“, казва европейският представител, добавяйки, че има „страхотно желание да кажем, че почти всичко е свършено“.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.