Името на Македония разбуни Гърция

Ципрас: Македония трябва да фигурира в името на нашите съседи

На фона на големия протест в Солун срещу признаването на името Македония, където се очаква над 200 хил. души да излязат на по улиците на града, премиерът на страната Алексис Ципрас се обяви за повече консенсус по темата.

„Повече от 25 години нашите съседи са признати под името „Република Македония“ от много държави по света. И не е абсурдно да се включи наименованието „Македония“ в едно съставно име – географско, но така че за всички да е ясно, че то няма да съдържа претенции към историята и териториалната цялост на други народи“, заяви Ципрас.

„Призовавам нашите съграждани да бъдат трезви и да разграничават това, което е добре за националния интерес и това, което не е. Липсата на решение по спора за името го подкопава“, заяви още гръцкият премиер.

По отношение на различните позиции по въпроса в гръцкото правителство Ципрас каза, че „Панос Каменос е наясно с проблема, но той е честен политик и патриот. Той има резерви и ги изрази пред правителството, но също така изрази увереност в усилията на външния министър и желанието му да постигне широк консенсус между политическите сили по въпроса, разбира се, ако се постигне задоволително споразумение“.

За протеста на гърците в Солун полицията е отцепила целия център на град. Смята се, че това ще е най-голямата демонстрация от 25 години насам. Последната подобна е била, когато е обявена независимостта на Македония. Около 1200 са организираните автобуси, които ще пристигнат в Солун.

Отделно има и влакове от Атина. От остров Крит се очаква да пристигнат протестиращи, които ще доведат на демонстрацията коне. Няколко са организациите, които организират протеста. Те твърдят, че не са политически обвързани.

Протестът е провокиран от това, че самата област се казва Северна Македония и тамошните жители не са съгласни с претенциите на Македония, че единствено тя носи историческото наследство на империята на Филип и Александър Македонски.

Още повече – по последни данни 75% от гърците не са съгласни северната съседка на Гърция, да има „Македония” в името си.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.