Първият дипломат на България в Гърция: Името е въпрос между Гърция и Скопие, България не може да участва

Българското председателство на Европейския съюз „не може да играе посредническа роля“ относно решаване на спора с името, заяви българският първи дипломат в гръцката столица г-н Веселин Иванов.

С лозунг «United We Stand Strong» стартира представянето на българското председателство на Съвета на ЕС. Представени бяха приоритети от първия български дипломат в Гърция, г-н Веселин Иванов, на пресконференция, проведена в офис на Европейския парламент в Атина.

Стабилността, сигурността, солидарността са тройните стратегически цели на България в нейното шестмесечно председателство.

Специален акцент бе даден относно прозрачността в областта на образованието на младите хора с насърчаване на достъпа до пазара на труда, развиване на цифровата икономика и засилване на конкурентоспособността в Европа, реформата на системата за предоставяне на убежище МФР след 2020 г., модернизация и опростяване на ОСП, както и засилването на ролята на политиката на сближаване в ЕС.

„Искаме да има баланс между приоритетите относно стратегическите цели на ЕС на държавите-членки, за да има по-добри и осезаеми резултати“, каза г-н Иванов.

На проведено заседание в Представителството на Европейския парламент и Европейската комисия в Гърция, заедно с посолството на България относно политическите приоритети на българското председателство на Европейския съюз за периода до юни 2018 г. временно изпълняващия български посланик г-н Веселин Иванов, заяви, че решението на въпроса относно името на Скопие е един от приоритетите на българското председателство, но подчерта, че България не може да посредничи за постигане на решение. Въпреки това, той се прояви оптимизъм и заяви, че е уверен, че ще се „намери решение“.

„България иска баланс“

„Знаем, че този въпрос е приоритет“, каза г-н Иванов на гръцки език, като добави: „Въпросът е между Гърция и Скопие и решението трябва да се намери там. България иска баланс и не може да участва в този въпрос. Убедени сме, че двете страни ще намерят решение. Това, което чух от министър-председателите на двете страни, е, че има възможност за разрешаване на този въпрос. Това е чудесно за сигурността в района. Ако всички проблеми бъдат решени в района няма да има проблем за стабилност. България не може да играе посредническа роля“, заяви българският първи дипломат.

Приоритетите на ЕС

Приоритети и предизвикателства пред Европейския съюз в предстоящия период обобщиха ръководителите на европейските институции в Гърция. Ръководителят на офис на Европейския парламент в Гърция, г-н Леонидас Антонакопулос, посочи неотдавнашните изявления на председателя на Европейския парламент г-н Антонио Таяни, който „отдели специално внимание на въпроса за безопасността и сигурността на външните граници на ЕС, като подчерта, най-важната е ролята на България по този въпрос. “

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в Гърция, г-жа Клементина Диакоманоли, обобщи приоритетите на Европейския съюз в предстоящия период.

„Сега ние знаем какво трябва да направим заедно. Приключване на икономическия и финансов съюз, сигурността на нашите граници, изпълнение на нашата социална програма, правосъдие, реформа на системата за предоставяне на убежище, връщане в Шенген и интеграция на цифровия и енергиен пазар. В този курс, сега каним българите, нашите съседи, да поставият собственото си камъче „, каза г-жа Диакоманоли.

One comment

  1. Повечето ни дипломати-гледат да не им изстине мястото,кротуват и в повечето Български посолства е пълно безхаберие що се касае до национален интерес! Ами нали ние признахме първи Република Македония,за да не я асимилират-гърци,сърби и албанци,Нали само преди седмици имахме срещи на високо равнище и там се дадоха много обещания за взаимопомощ и сътрудничество.Ами нали,ако Р.Македония продължи да не бъде приемана в ЕС и в НАТО,то е твърде възможно да бъде превзета “отвътре “ от албанци и гърци ! А това в български интерес ли е?Категорично-НЕ! И защо,когато дори гръцки политици и други гръцки политически фигури подкрепят тезата,че това са българи,нашите “първи дипломати“ мълчат като риби

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.