ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция

ГЕРБ отлага ратификацията на Истанбулската конвенция. Това стана ясно от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От партията ще организират широк дебат по темата с участието на Светия Синод,академичната общност и гражданските организации.

Скандалите около третия пол и Истанбулската конвенция доведоха до отлагането на ратификацията ѝ. Това стана ясно от пресконференция на парламентарната група на ГЕРБ. Председателят на групата Цветан Цветанов обясни, че първо ще се организира широк дебат по темата и след това ще се премине към гласуване на документа.

„Ние ще направим всичко възможно в тези седмици да проведем допълнителен дебат с академичната общност, с неправителствените организации, с експерти, за да може да разясним всичко, което е свързано с целите на Истанбулската конвенция и възможностите, които дава тя“, посочи Цветанов.

„В момента върви процедурата по ратификацията на един документ, който ще подобри интегрирания подход, взаимодействието между всички институции, които имат пряко отношение и това е надграждане на досегашните мерки за борба срещу домашното насилие срещу жените и децата и съответната информираност, която трябва да има обществото. От тази гледна точка ние ще направим всичко възможно това да се случи в този дебат, а колко ще бъде времето, убеден съм, че в председателството на България е съвсем закономерно да приемем Истанбулската конвенция, но ще направим необходимия интензивен дебат с всички заинтересовани страни, защото трябва да има прозрачност при гласуването, но най-важното е да има информираност, за което медиите, се надявам, че ще участват активно в този процес“, допълни той.

Още вчера при гласуването на конвенцията в някои от парламентарните комисии депутатът от ГЕРБ Георги Марков се обяви против конвенцията и гласува различно от колегите си в парламентарната група.

България е в челните редици за борба с домашното насилие и въобще с насилието, а в някои от развитите демокрации има такова насилие, което всички сте видели по телевизията, които конвенцията не можа да предотврати, каза още депутатът.

В България пред „Александър Невски“ не е имало малтретиране на хиляди жени, късане на сутиените им, обезобразяването им, а на Кьолнската катедрала това се случи. Вие българските медии никога нямаше да си позволите, ако над 3000 жени са малтретирани, да го скриете. Немските телевизии го скриха. Нашите органи на реда щяха да натупат онези ислямистки завоеватели“, коментира Марков.

Председателят на парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров благодари на колегите си от ГЕРБ за взетото решение за отлагане на ратификацията на конвенцията:

Сидеров заяви, че отлагането и поставянето на широк обществен дебат е правилното, разумно решение. Това според него е стъпка напред в повишаване на коалиционната култура. В последните седмици имаше някои скърцания между ГЕРБ и ОП, но в момента съм удовлетворен, коментира той.

„Явно има натиск отвън, явно има и напрежение в България, решението на ГЕРБ е правилно – нека да има обществено обсъждане, нека има колкото се може повече мнения и тогава да се вземе най-мъдрото решение“, заяви Сидеров.

Той подчерта, че Обединените патриоти са против насилието над жени, деца и мъже. „Ако темата и тревогата е наистина насилието над жени, деца, не виждам защо да не бъдат предприети законодателни мерки“, посочи той.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева обясни, чеконвенцията съдържа текстове от международното право, които гарантират борбата срещу насилието над жени и деца.

„Това е част от международното право. Когато твърдиш, че принадлежиш към една демократично общност, която не е конвенция на ЕС, както се каза неправилно, а е конвенцията на Съвета на Европа. Съветът на Европа е първата демократична институция, създадена за да обедини страните в Европа след войната. Към Съвета на Европа е например е Европейският съд по правата на човека. И всъщност това е конвенция, която инициирана от там и която казва, че европейските държави считат, че трябва да се прави повече по отношение на превенцията и защита от домашно насилие на жени и деца. Няма пречка да се изменят законите, така или иначе в Министерство на правосъдието, което вносител на тази конвенция, има работна група, работят експертите, подготвили са изменения. Те ще се внесат. Но аз по-скоро бих задала въпроса – защо като ще препишем текстовете на конвенцията в законите, да не я ратифицираме. Но, разбира се, това е въпрос на дебат“, каза министър Захариева.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.