Милош Земан води на балотажа в Чехия

Чешкият президент Милош Земан води с 53.83% от гласовете на президентските избори, които се провеждат днес в страната, предаде Ройтерс. Опонентът му Иржи Драхош има 46.16%, показват първоначалните резултати при обработени 75.46% от избирателните секции.

Днес в Чехия е вторият ден от балотажа на вота за президент, в който право на глас имат 8.4 млн. души. Първият тур бе преди две седмици и на него 73-годишниятЗеман получи най-много гласове. Социологическите проучвания обаче показваха, че съперникът му може да навакса изоставането, след като бе подкрепен от петима от отпадналите на първия тур кандидати.

Високите първоначални резултати на балотажа идват предимно от по-малките населени места, където Земан имаше по-голяма подкрепа на първия тур на изборите преди 2 седмици, посочва Ройтерс. Резултатите от големите градове все още не са напълно обработени, но агенцията отбелязва, че въпреки това шансовете на Драхош да навакса бързо намаляват.

Милош Земан е противник на имиграцията и квотите за бежанци и изразява проруски позиции. Обвиняван, че раздухва страх от мюсюлманите и бежанците, и преди време сравнил ЕС с Варшавския договор.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.