„Български дарителски форум“ реагира срещу Президента относно Истанбулската конвенция

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ ОТНОСНО ИЗЯВЛЕНИЕ ПО ПОВОД ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ИЗПРАТИХА ДНЕС  ОТ БЪЛГАРСКИЯ ДАРИТЕЛСКИ ФОРУМ

От името на „Български дарителски форум“ – най-голямата мрежа от дарителски организации в България, включваща над 50 компании и фондации, изразяваме своята загриженост по повод Вашето изявление относно ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, пишат в отворено писмо от Българския дарителски форум.

Тревожна е тезата, че „Конвенцията отнема правомощия от държавата и вменява правомощия в неправителствени организации, които те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца, по-скоро ще стимулира съдене на държавата. Винаги, когато държавата абдикира от своите правомощия,това е опасно.“  На практика това изказване обезценява и делегитимира работата на неправителствените организации в България, като създава внушение за деструктивно противопоставяне между държавата и нейните граждани. Концепцията и подходите за работа на НПО са правно регламентирани и са част от модерното развитие на страната ни, основано на общоприети ценности и принципи. Твърдението, че документ като Конвенцията ще вмени правомощия на НПО, които противоречат на установените правила, има подвеждащ характер.

В годините на демократично развитие на България, гражданският сектор има изключителна роля за развитието на политиките, включително в техния мониторинг, развитие на правната рамка и защитата на уязвими групи. Като дарителска общност ние вярваме, че в едно демократично общество, следва да има баланс и взаимен контрол между трите сектора – публичен, бизнес и граждански, и само партньорските отношения помежду им могат да са източник на просперитет на това общество. Редица са примерите, доказани във времето, които илюстрират как при съответните ангажименти и отговорности на всички заинтересовани общосподелените цели в полза на гражданите могат да бъдат постигнати.

„За нас е важно политиците и държавните институции да зачитат ролята на всеки един от секторите в България, както и значението на гражданските организации за развитието на обществото ни. Вярваме и се надяваме именно Вие да върнете фокуса на дискусията за Конвенцията върху проблема, който тя адресира, а именно справянето с насилието над жени и деца. Убедени сме, че заставайки за редица важни инициативи на граждански организации, ще продължите да давате знак, че активното гражданско участие е неизменна обществена ценност“, се казва още в писмото изпратено до Президента Румен Радев.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.