Цветан Цветанов е във Вашингтон за участие в Националната молитвена закуска при президента Доналд Тръмп

Цветан Цветанов е във Вашингтон (САЩ) за участие в Националната молитвена закуска при президента Доналд Тръмп.

В рамките на работното си посещение в САЩ, председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разговаря със зам.-помощник държавния секретар на страната Матю Палмър.

Цветан Цветанов със зам.-помощник държавния секретар Матю Палмър
Цветанов със старши директора за Централна и Източна Европа Робърт Бенджамин

По време на срещата в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон бяха обсъдени въпроси на глобалната и регионалната сигурност. Цветан Цветанов запозна американската страна с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, както и с произтичащите ангажименти на българския парламент в тази сфера. Беше обърнато специално внимание на парламентарното измерение на председателството и по-специално на предстоящата в средата на март среща в София по въпросите на правоохраната.

И двете страни бяха единодушни, че европейската перспектива пред страните от Западните Балкани е от изключителна важност за сигурността на региона и единствено по пътя на взаимното сътрудничество могат да бъдат постигнати трайни и необратими резултати на демократичните процеси. Матю Палмър приветства подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, като посочи, че това е пътят пред държавите от региона.

По-късно през деня Цветанов проведе политически срещи и в централата на Националния демократически институт във Вашингтон. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ разговаря със старши директора за Централна и Източна Европа Робърт Бенджамин и с програмния директор за Централна и Източна Европа Кент Фогг. Те обсъдиха регионалното сътрудничество, в това число и засилването на сътрудничеството с партиите от “център-дясно” от страните от Западните Балкани.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.