Днес почитаме Св. Харалампий Чудотворец

На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий Чудотворец.

Когато денят на неговата памет съвпадне със събота Месопусна Задушница, тогава службата му се извършва в петък същата седмица – за да не се смесва паметта на свещеномъченика с почитта към нашите покойници.

По този повод на 9 февруари във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света литургия. Освещава се и пчелният мед от новата реколта, а пчеларите смятат светията за свой небесен покровител.

Св. Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия. Той е един от многото мъченици, пострадали заради вярата си в първите векове на утвърждаването на православието. Заради вярата си, която той открито проповядвал, св. Харалампий бил предаден на мъчения. Мъчителите стъргали тялото му с железни куки, а раните му заздравявали по чуден начин. Много езичници видели това чудо и се вдъхновили от силната вяра на мъченика, те повярвали в Христа и също открито заявили, че са християни. За това им признание също били предадени на смърт. Това станало по времето на жестокия римския император Септимий Север (196-210 г.). Накрая мъчителите на св. Харалампий решили да го посекат с меч. Преди обаче да го направят светията се помолил и предал душата си на Бога. Тогава той бил на 113 години.

Днес вярващите християни го приемат като горещ застъпник пред Бога и закрилник на пчеларите. Затова на този ден в православните храмове се освещава мед, който се ползва при различни болести.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.