Брутално сексуално насилие в бежанските лагери в Гърция

Tърсещите убежище в Гърция страдат от широко разпространено сексуално насилие и тормоз в пренаселените приемни центрове в страната, съобщиха от ООН в петък.

През 2017 г. Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) е получил доклади от 622 оцелели от сексуално и свързано с пола насилие на гръцките острови, около една трета от тях заявиха, че са били нападнати след пристигането си в Гърция.

Но говорителят на комисариата Сесил Поуили каза, че е налице нежелание да се съобщава за такова насилие от страх, срам и тревога за дискриминация, отмъщение и позор.

„Действителният брой на тези инциденти следователно вероятно е много по-висок от този, който се съобщава“, каза тя пред репортери в Женева, като призна, че ООН разполага с „много частична картина на това, което е в реалността“.

Поуили каза, че ситуацията е най-тревожна в центровете за приемане и идентификация „Мория“ на Лесбос и „Вати“ на Самос, където хиляди бежанци продължават да остават при неадекватни мерки за сигурност.

Тези центрове понастоящем са обитавани от около 5 500 души – двойно повече от капацитета им, добави тя. „В тези два центъра баните и тоалетните са забранени зони след падането на нощта за жени и деца“, каза тя, добавяйки, че „дори къпането през деня може да бъде опасно“.

В Мория една жена казала на служителите на ООН, че не се е къпала в продължение на два месеца, от страх, че може да бъде нападната.

В този лагер 30-членен медицински екип, психолози и социални работници са притиснати заедно в три помещения, където провеждат прегледи и оценки с малко или никакво лично пространство, каза тя.

Поуили отчете предприетите от Атина мерки за намаляване на насилието, но заяви, че са необходими и други стъпки.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.