Аферата Novartis и спорът „Македония“ могат да доведат до политическа криза и нови избори в Гърция

Делото „Новартис“, преговорите с Бивша югославска република Македония и гръцката програма за спасяване се очаква да хвърлят сянка върху политическия живот в Гърция през следващите седмици, което може да доведе до предсрочни избори.

Делото „Новарис“ излезе на преден план, тъй като правителството, управлявано от левицата, се размърда под натиск, произтичащ от реакциите срещу компромис в спора за името с Македония, който завърши с масова демонстрация в Атина по-рано този месец.

Анализаторите казват, че делото „Новарис“ е изведено на преден план, за да отклони общественото внимание от спора за името, но изглежда, че това се е провалило, тъй като случаят, който се отнася до подкупването на двама бивши премиери и осем бивши министри по свидетелствата на трима защитени свидетели,  досега не са представили доказателства, доказващи техните твърдения.

Въпреки това, предвид факта, че водещи правителствени служители са описали аферата като „колосален скандал“, премиерът Алексис Ципрас няма друг избор освен да призове парламентарна комисия, която да разследва твърденията, въпреки че са съшити, поне досега, с бели и тънки конци.

Освен това онези, които са посочени в аферата – включително бившият консервативен премиер Андонис Самарас, бившият лидер на ПАСОК Евангелос Венизелос и еврокомисарят Димитрис Аврамопулос – ще имат пълната подкрепа на Нова демокрация и ПАСОК.

Но независимо от резултата, широко се вярва, че Ципрас може да призове за предсрочни избори, тъй като обвиненията, които висят над главите на неговите съперници – макар и обезправени – биха могли да му служат добре.

Нещо повече, въпреки оптимизма, който правителството развива по отношение на спора за БЮРМ, знаците не са добри. Разговорите изглежда се насочват към застой, тъй като Атина не иска да приеме  признаването на „македонски“ език и идентичност. Това може да доведе до срив на разговорите. Но дори и в случая има споразумение, СИРИЗА може да се окаже изолирана, когато става дума за гласуване в Парламента.

Друг фактор, който може да принуди Ципрас да призове за предсрочни избори, е, че въпреки обсъждането на чист изход от спасителния план през август 2018 г. официални представители на ЕС оспориха тезата, заявявайки, че страната все още ще трябва да бъде наблюдавана, при това строго и цели четири години.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.