Остра реакция на Атина срещу турското своеволие в кипърски териториални води

Гърция призова Турция да спазва международното право и да не нарушава суверенните права на Република Кипър в Източното Средиземноморие.

Външното министерство на Гърция приканва Турция да се въздържа от незаконни действия и да се съобрази с ангажиментите, поети от нея по линия на международното право.

Турция продължава да оспорва международната законност, като нарушава грубо суверенните права на Република Кипър в Източното Средиземноморие, се казва в съобщението.
В него се подчертава, че турските действия в района на кипърската икономическа зона, където турски бойни кораби не допускат извършването на сондажи за откриване на въглеводороди, не са в съответствие с поведението на страна кандидатка за членство на ЕС.

Гръцкото външно министерство приветства като „хладнокръвно“ и „разумно“ поведението на Република Кипър.

Реакцията от Атина идва след протест на турското външно министерство по същия повод. В него Анкара обвини „кипърската гръцка администрация в едностранни действия, свързани с въглеводородите в Източното Средиземноморие“.

Спорът за тези въглеводороди се разрази, след като кораб, изпратен от италианския енергиен гигант ЕНИ, започна да извършва сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър.
Турция възразява срещу подобни сондажи с мотива, че те не отразяват правата и на кипърските турци върху природните ресурси край острова.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.