Българи участват в екипа на Елън Мъск и програмата „Спейск екс“

На борда на червения електромобил, отправил се към Космоса има табела с имената на всички служители, работели по проекта „Спейс екс“, сред тях са и няколко българи.

Нашият сънародник Орлин Велев е сред най-младите специалисти, работили по тежкотоварната ракета на компанията „Спейс екс”. Тя беше изстреляна успешно на 6 февруари.

Специалистът е син на проф. Орлин Велев, който емигрира в САЩ със семейството си през 1996 г. Тогава Орлин-младши е още бебе. 22 години по-късно го виждаме сред служителите на Илон Мъск, наблюдават как тяхната разработка – най-тежката ракета в света, се отправя към Космоса.

Орлин-младши е сред тримата български специалисти, които работят в „Спейс екс”. Те нямат разрешение да дават интервюта. Преди 2 г. младежът печели стипендия от Американската научна фондация, но избира да работи по космическите програми на Илон Мъск.

Освен него в „Спейс екс“ работи и д-р Маргарита Маринова, която има ключова роля в разработването на ракетата. Българката е работила за НАСА. От 2013 г. е част от екипа на „Спейс екс“ и е старши инженер в марсианската програма на компанията.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.