Морето „изяжда“ по 18 сантиметра годишно от бреговете на Гърция

Крайбрежната зона се губи безпрецедентно в част от Коринтския залив.

Средната загуба на ширината на крайбрежната зона в курорта Ксилокастро е тревожна, тъй като е от порядъка на 18 сантиметра годишно.

Просто казано, морето изяжда 18 см земя всяка година в района.

По-конкретно, изследването се фокусира върху плаж, с дължина 14 km . Проучването е проведено от Лабораторията по дистанционни изследвания раздел геология на  Атинския университет , като се използват новаторски техники.

„Изучаваме тази област в продължение на много години и във връзка с останалата част на Гърция и по тази причина е от особен научен интерес „, казва г-н Василакис, който е бил ръководител на изследователския екип. „За да го обясня просто, под повърхността на водата има подводно свлачище, с втората най-висока скорост в света (10-14 мм годишно) и това има пряко въздействие върху брега. Характерно е, през 2012 г. подводно свлачище доведе до загубата на голяма част от крайбрежната зона на Дервен. Най-висока сеизмичност наблюдава в благоприятства региона, придружаващите геодинамични явления от своя страна ускорява вредните ефекти, причинени от човешка намеса в естествената околна среда „, добавя той.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.