Ердоган отново плаши Гърция и Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди Гърция, Кипър и международните компании, извършващ сондажни дейности в източното Средиземноморие, да не „прекрачват чертата“ и да не нарушават правата на Турция, предаде ABC News.

Изказването на Ердоган пред членовете на неговата „Партия на справедливостта и развитието“, дойде в момент, в който турски военни кораби възпрепятстват сондажна платформа на италианската енергийна компания „Ени“, опитваща се да стигне до бреговете на Кипър, където да направи проучвания за добив на газ.

Турция се противопоставя на сондажа, като заявява, че той пренебрегва правата на кипърските турци. Правителството на Кипър от своя страна заяви, че има сувереното право да извършва подобни проучвания и че ако открие природен газ, приходите от находището ще бъдат споделени със всички граждани, ако островът бъде обединен.

„Опортюнистичните опити за сондажи за газ край Кипър и островите в Егейско море не убягнаха от нашето внимание. Предупреждаваме онези, които прекрачват границата в Кипър и Егейско море с грешни изчисления“, заяви Ердоган.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.