DEAL за кипърските банки

След споразумението между премиера на Гърция А. Самарас и президента на Кипър Н. Анастасиадис окончателно бе сключена сделката за поглъщането на клоновете на кипърските банки в Гърция от местни банкови институции. Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис е говорил по телефона с гръцкия министър-председател. Споразумението е било сключено при най-благоприятни условия предвид ситуацията, гласи официалното съобщение.

Управителният съвет на Фонда за Финансова стабилност, който проведе заседание  е приел предложението на Банка Пиреос за закупуването на двете най-големи кипърски банки, съобщават гръцките медии. Според източници, вече се очаква одобрението на Европейската комисия по конкурентноспособност, на която е изпратено съответното досие, за да бъдат направени официалните съобщения.

Г-н Анастасиадис изрази своята гореща благодарност и признателност, както на него самия така и на кипърските гърци за безрезервната подкрепа на политиците и народа на Гърция в трудните моменти, които изживява Кипър и желае да осведоми кипърския народ за постоянното и тясно сътрудничество, отличаващо връзките на двете страни в Еврогрупата от 15 март до окончателното уреждане на въпроса за клоновете на кипърските банки в Гърция.

Реалните факти дават отговор по най-категоричен начин на различните слухове и информация, разпространявани през последните дни за уж неутралитета или безразличието на гръцкото правителство към Кипър. През цялото това време подкрепата на Гърция бе факт и поради тази причина г-н Анастасиадис изразява и своята благодарност.

Сделката е сключена на тайна среща в четвъртък вечерта.

Решението за поглъщането на дъщерните дружества на кипърските банки в Гърция е взето на тайна среща в четвъртък вечерта между Андонис Самарас, Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис. На срещата са присъствали министърът на финансите Янис Стурнарас и управителят на Националната Гръцка банка Йоргос Провопулос. След проведеното съвещание е взето решението да бъдат предприети действия по закупуването на клоновете на кипърските банки в Гърция от гръцки финансови институции.

Съобщение на министерство на финансите

От министерство на финансите обявиха, че незабавно започва процедура по придобиване на кипърските банки в Гърция от гръцки банков консорциум в тясно сътрудничество с Централната Кипърска банка. „При това развитие на нещата Гърция е защитена, тъй като всички депозити на гражданите в кипърските банки са абсолютно гарантирани. Работим денонощно както за абсолютното осигуряване на стабилността на банковата система, така и за намирането на трайно решение за икономиката на Кипър и неговите граждани” заяви министърът на финансите Янис Стурнарас.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.