Руският петролен гигант Rosneft ще репатрира активи от Кипър

Руският държавен петролен гигант Rosneft обяви, че възнамерява да върне в родината активи, наследени от наскорошното закупуване на TNK-BP, регистрирани в различни места на данъчен рай по света, включително и в Кипър.

„Вземайки предвид рисковете в офшорните зони, ще регистрираме отново всичките си активи в Русия” заяви изпълнителният директор на Rosneft Игор Сечин пред журналисти.

Rosneft стана най-търгуваното петролно дружество на борсата в света след постигнатото споразумение в четвъртък за 56 милиарда долара за закупуването на останалия процент от ВР в петролното дружество TNK-BP.

По-рано тази година то изкупи процента акции на Русия в дружеството. Освен в Кипър TNK-BP също така има регистрирани активи и в Карибския басейн. Г-н Сечин заяви, че връщането на активите в Русия ще доведе до плащането на по-високи данъци от Rosneft и по-големи плащания на дялове на държавата. Франс прес обяви, че много руски дружества използват Кипър, за да се възползват от благоприятния данъчен режим на страната.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.