Русия все пак ще разсрочи заема за Кипър

Мандат за преструктуриране на руския заем даде президентът Владимир Путин, като възложи на правителството да започне преговори за това, съобщи неговият говорител Дмитрий Песков. Този ход е подкрепата на Москва за спасителната програма за Кипър, споразумението за която с международните кредитори бе постигнато тази нощ на заседанието на Еврогрупата в Брюксел.

Кипър поиска удължаване на срока за погасяване на отпуснатия през 2011 г. заем от Русия в размер на 2.5 млрд. евро с 5 години – не до 2016 г., а до 2021 г., както и намаляване на лихвата по него от 4.5% на 2.5%.

Според Песков ппредложението вече е предоставено на властите в Никозия.

През миналата седмица, в разгара на драматичните дни, когато кипърското правителство трескаво търсеше да осигури сумата от 5.8 млрд. евро, необходима за алтернативния план Б, финансовият министър Михалис Сарис спешно замина за Москва. Там той води двудневни преговори с искане за облекчаване на условията по руския заем, но се върна в Никозия с празни ръце. По същото време в руската столица се състоя заседание на съвместния комитет Европейски съюз – Русия, в което участва и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Официалните изявления бяха, че решаването на кипърската криза трябва да се търси в рамките на Тройката.

Президентът Путин и министър-председателят Дмитрий Медведев много остро се изказаха за предложението за “подстригване” на банковите депозити в Кипър, и го определиха като несправедливо, непрофесионално и дори като кражба. Москва нееднократно обяви, че ще прецени своето участие в спасителната програма за Кипър в зависимост от решението на Еврогрупата.

Според публикация във вестник “Комсомолска правда” от днес кипърската криза е решена с минимални загуби за руснаците. Президентът Анастасиадис дори е заложил оставката си, за да спаси руските пари, коментира вестникът.

Резултатът от постигнатото споразумение е, че е запазена банковата система на Кипър и главно – лъвският пай от парите на руските олигарси.

Не е случайто, че ще бъде закрита само Лаики Банк, а Банката на Кипър ще продължи работата си нормално – именно в нея е съсредоточена основната маса руски пари, твърди вестникът. Акционер в нея е руският олигарх Дмитрий Риболовлев.

В Лаики Банк също има руски пари, които ще пострадат, но там са пари на руската средна класа, представители на средния бизнес или частни средства на заможни руснаци.

Загуби ще има, но можеше да са повече, пише “Комсомолска правда”. Важното е, че се избегна фалитът. При фалит всички руснаци щяха да загубят парите си, при това в пълен размер.

Бранислава Бобанац, Никозия

One comment

 1. Аз съм Mr.Smith Рой, легитимни и с добра репутация пари заемодателя. Ние назаем средства, за да лицата, нуждаещи се от финансова помощ, ние даваме заем на хора, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират в бизнеса.
  Били ли сте търсили за заем? Вие не трябва да се притеснявате, защото сте на правилното място, аз предлагам заем при ниска лихва в размер на 4%, така че ако имате нужда от заем, аз искам просто да се свържете с мен чрез този имейл адрес: (smithroy2993@gmail.com )

  INFORMANTION НУЖДА ОТ ВАС ..

  Трите имена …………
  Държава ………….
  Членка …………..
  Sex ………….
  Възраст ………….
  Домашен адрес …………..
  Личен телефонен номер ………….
  Начало Телефон …………..
  Месечен доход ………….
  Размер на кредита Нужда ………….
  Заем Продължителност ………………

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.