Губещите бизнесмени от доминото на Кипър

 „Кризата в Кипър не засяга само банките или фирмите. Това е криза, която за първи път в страната засяга и физически лица. Напоследък на острова хора губят имуществото си”. Това подчерта пред „ТЕМА” известен банкер, заявявайки, че кипърския крах доведе след себе си ефекта на доминото. Едно домино, което вече създава губещи, дори загубени бизнесмени.

Според достоверни източници, банковият проблем в Кипър доведе до безизходица известни бизнес фамилии и от двете страни, от една страна в голяма степен повлия и скорошната гръцка криза, както и страхът, създаден от политическата бебизходица от миналата пролет, който накара притежатели на крупни депозити и бизнесмени да прехвърлят капиталите си в Кипър. „Някои прехвърлиха парите си в Кипър след съвет от страна на гръцки банкери и в резултат на това в момента има опасения от търсенето на евентуална отговорност” подчертава източникът.

В момента според официални данни на банките става въпрос за 3,5 милиарда евро, блокирани в кипърските банки, принадлежащи на частни лица или фирми от Гърция. Първите вероятно имат депозити от порядъка на 2 милиарда евро на острова, а фирмите около 1,5 милиарда евро. В момента според оценки от банковите среди в Гърция, има още по-големи суми ако счетем и факта, че много гърци са притежавали неявно пари, които са принадлежали на трети лица или офшорни фирми. Нека не забравяме, че благоприятният данъчен климат на острова, най-ниските данъчни ставки в еврозоната както и факта, че много фирми „са сложили” капиталите си на острова, за да улеснят износа си в Средния изток или Азия, са довели хиляди малки или големи фирми от Гърция в рая на Кипър.  Много фирми са инвестирали и в производствени съоръжения, в размер на милиони евро поради близостта на Кипър с много благоприятни райони, които от своя страна осъществяват мащабни икономии.

Дакис Йоану: големият губещ

Ако потърсим кой е най-губещия в кипърската криза, несъмнено това е кипърският грък Дакис Йоанну, собственик на J&P Авакс. Според първоначални данни загубите му са няколко милиона евро поради две основни причини. Първата е, че той е осъществил редица строителни проекта, които в момента са в процес на развитие на острова от страна на активния бизнесмен. Нека не забравяме, че по традиция г-н Йоану има тясна връзка с родния си остров като той е и един от водещите поддръжници на политиката на Кипър. Всички тези проекти в момента са замразени като този факт влияе върху финансовото състояние на консорциума.

Йоргос Давид и Кипърската банка

Измежду бизнесмените, които също бележат загуби от личното си имущество е и Йоргос Давид. Фирмата му Coca-Cola Hellenic побърза да излезе със съобщение във вторник, в което се казва, че „ситуацията в Кипър не засяга мащабно консорциума на Coca-Cola Hellenic, тъй като местният пазар е сравнително малък”. И това е истина. Проблемът на г-н Давид идва от участието му заедно с г-н Йоану в Кипърската банка, както и с участието на прекия му партньор и приятел Платонас Ланитис в акционерния състав на Лаики банк с 4,5%. Да не забравяме, че Ланитис Брос е фирма, която тясно сътрудничи с Coca-Cola в Кипър и се счита за „дупе и гащи” с кипърския грък г-н Давид.

Никос Сиаколас и молбата му

Също така един от големите губещи от кризата в Кипър е и известния бизнесмен Никос Сиаколас, който във вторник пристигна, за да заяви, че „умолява” депутатите да гласуват за еднократния налог на депозитите. Той допълни, че не може да си представи размера на хаоса и катастрофата, които ще настъпят ако проектозаконът не бъде гласуван. Сиаколас на свой ред има голямо лично участие в кипърските банки (той е крупен акционер в Лаики банк) като наскоро бе обявил проектите си дори и за създаването на авиокомпания. Трябва да отбележим, че бизнесменът е един от малкото в Кипър с важни връзки в Китай като е негова заслугата за идването на гръцкия бизнесмен Василис Фурлис и ИКЕА на острова чрез joint venture.

Гръцките бизнесмени

Василис Фурлис на свой ред следи хладнокръвно развитието на кризата, тъй като консорциума му има присъствие в Кипър и отношения с тамошните банки. Също така Панос Германос и компания, които наскоро отвориха два магазина «Public» там до момента бележат малки загуби, но явно не са много зависими от Кипър.

Подобно присъствие на духа запазва и консорциума Маринопулу, който вече настъпва с инвестиции на Балканите и в резултат на което ликвидността му в банките в Кипър поема в тази посока. Апостолос Вакакис и Jumbo явно има проблеми, тъй като голяма част от потока на консорциума преминава през Кипър. В Никозия Вакакис притежава фирмата Jumbo Trading, която извършва доставки от и към Китай. Капиталовата мощ на консорциума му е голяма и явно няма място за шок.

Към уточнения за доклада си за Кипър пристъпи Marfin Investment Group  след контакта си с Комисията за капиталовите пазари. Днешният доклад на консорциума на MIG в Кипър отразява основно инвестицията в хотел «Hilton» в Никозия чрез MIG Leisure Limited и в клиниката „Евангелизмос Пафу” чрез Диагностичния и Терапевтичен Атински център за здравеопазване А.Д., общият оборот на които представлява около 1%.

В допълнение дъщерната фирма на консорциума Vivartia Симетохон Α.Д. запазва минимално участие с 10% в млечното дружество Хараламбидис-Кристис LTD (бивша Vivartia Cyprus Ltd),  а участието на MIG в Cyprus Popular Bank Лаики Public Co Ltd е ограничено до 0,69% от общия акционерен капитал и се оценява според текущата му пазарна стойност.

Казос Теохаракис и ОПАП

Голямо явно е и  присъствието на острова за редица гръцки фармацевтични дружества, които чрез връзките си с тамошната банкова система осъществяват покупки на суровини и материали.

Проблеми има и за ОПАП, които в етап на приватизация има да разрешава и проблема с дъщерната  си фирма в Кипър, за консорциума Гръцки петроли, който контролира част от над 32% на пазара на горива, за Kleemann, за дружеството Пластика Тракис, за Autohellas, ботулиновата индустрия Ифандис, за Алумил, за  Druckfarben, за консорциума ВИОХАЛКО (ХАЛКОР, СИДЕНОР и пр.), за консорциума Каллимани, за ЕЛГЕКА, Накас и пр. Трябва да отбележим, че Василис Теохаракис също има проблем, тъй като притежава акции от порядъка на 0,5% в Лаики банк. Засегнат е и известния кипърски борсов посредник Полис Поликарпу, който притежава голям пакет от акции в Гръцката национална банка. От ситуацията бе засегнато и дружеството Cyta Гърция, дъщерна фирма на Националната телекомуникационна компания на Кипър.

Тези, които си тръгнаха навреме

Естествено има информация и за онези късметлии, които наскоро „надушиха” проблема и си тръгнаха от острова. Става въпрос за дружества като Титанас и Интралот, които буквално избягаха в последния момент от Кипър. Според някои източници и двете дружества, които или са знаели предварително какво ще се случи, или пък са предусещали опасността, изтеглиха капиталите си навреме. Трябва да отбележим, че доста гръцки по-малки фирми, основно от износния сектор, изтеглиха капиталите си след изборите в Кипър и ги преместиха на 85% в банки във Великобритания или в банки в Сингапур и Дубай.

Източник: в. „Тема”

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.