И Словения забуксува, върви по стъпките на Кипър

Словения вероятно може да бъде следващата страна, обърнала се към европейският фонд за спасение след Кипър, съобщава италианската агенция ANSA, базирайки се на скорошен доклад на на Комисията за борба с корупцията на Словения.
Според цитирания доклад, през последното десетилетие словенските банки са раздавали огромни кредити, някои от които са се оказали лоши и в момента общата задлъжнялост на словенската банкова система се оценява на една пета от брутният продукт на страната.
Повечето банки в страната са държавни, а лошите дългове към януари са възлизали на общо 7 милиарда евро или 20% от БВП.
Бившият словенски министър на финансите Янез Сустерчич е заявил, че страната му в скоро време вероятно ще бъде принудена да се обърне за финансова помощ към Европа, ако междувременно не намери вариант за вътрешен спасителен план за кредитната си система.

Още през м. август миналата година словенският премиер Янеш Янса предупреди опозиционните партии, че страната може да има нужда от спасителен заем. „Идва време, когато трябва да се изправим пред фактите“, каза Янса пред журналисти, след като не успя да убеди опозиционните партии да подкрепят неговите планове за въвеждане на „златно правило“, ограничаващо дефицита.
„Хората, с които правителството ще трябва тогава да преговаря, няма да са профсъюзите или опозицията, а представители на МВФ, на Европейската централна банка и Европейската комисия“, заяви той. Янса добави, че „обстоятелствата ще ни принудят“ в края на краищата да включим т.нар. фискално правило в конституцията, но „цената ще е висока“.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.