Продават се острови

Продават се острови

ПРОДАВА СЕ собствен остров на на благоприятно място в залива Торонео – между Порто Карас и Порто Куфо – на разстояние 500 метра от брега – Ситония. Всички документи са изрядни, запазваме абсолютна конфиденциалност. Цената подлежи на коментар. Обадете се по телефона… Тази обява не е единствената, тъй като редица собственици на райски кътчета основно в Йонийско море, продават собствеността си. Халкидики е един от многото райони, който живее със сделките на пазара на острови. Както заявяват източници от пазара за недвижими имоти, огромната бюрокрация и икономическата криза правят притежанието на остров скъпо и ненужно и собствениците им бързат да се оттърват от тях. За по-подозрителните е интересно как изобщо тези острови са попаднали в ръцете на частни лица. „Идват и ни намират собственици, казват, че островите са им наследство или представят договори – дори и от края на 1800 година. Трябва изчерпателно и до края да се разучи и издири кои са истинските собственици, така че да се осигурят всички необходими документи и да се приключи сделката по покупко-продажбата” заявява представител на агенция за недвижими имоти, една от малкото, занимаващи се с продажба на острови.

Продават и Гърция…

Гърция…. се продава и от много чужди сайтове. Като например канадският сайт Private Islands, според който неизброими острови в цяла Гърция са обявени за продажба и търсят подходящия купувач. „Гръцките острови се считат за абсолютен символ на социално положение, но пък и в действителност са достъпни що се отнася до цената, тъй като струват по-малко от закупуването на хижа в Аспен, Колорадо – САЩ –  или за добър парцел в далечния изток” се казва в горепосочения сайт, който се специализира в продажбата на острови по целия свят. Цените са различни и варират спрямо площта, географското местоположение и възможностите за експлоатация за всеки остров. Американският сайт www.buygreekislands.com предлага купуването на парцели на различни не населени острови в Гърция и вече са пуснали реклами в американския вестник “San Francisco Chronicle”.

Колко струва един земен рай?

Днес, въпреки икономическата криза, агенции за недвижими имоти продължават да пускат обяви с фантастични райски кътчета на гръцки и чуждестранни богаташи. Най-пресният случай е на президента на турската строителна фирма FİYAPI Фикрет Инан, който изяви желание да се сдобие с три гръцки острова, давайки 20 милиона евро с желание, както заяви той, инвестициите му да надхвърлят 80 милиона долара. Главна роля играят частните острови в Халкидики като най-известните са Спалатронися – три на брой – които търсят своя купувач. Поради факта, че има много инвеститори разполагат със свежи пари, особено тези от Средния Изток, както и от други райони, инвестицията частен остров е … скъпо, но удобно решение, което обещава изолация и отдалеченост от туристическите комплекси. Цените на райските кътчета започват от 500 000 евро и може да надвишат 50 милиона евро. Това, с което са съгласни всички брокери на недвижими имоти, е че икономическото положение напоследък тегли цените на малките острови, както и на скалистите острови, надолу.

Покупка с повишен риск

Преди и след всяка сделка за покупко-продажба на гръцки остров, се търси експлоатацията му, подчертават брокери. Те бързат да допълнят, че става въпрос за покупка с повишен риск, тъй като често трудностите и закъсненията могат да станат непреодолими. Много от собствениците са принуждават да се обърнат към Върховния съд, за да уредят отношенията си. Повечето от тях са успели в съдебната битка, като са се сдобили с документи за собственост. При всички случаи, обаче, хората, които се интересуват от закупуването на някой остров, трябва да бъдат особено внимателни с документите за собственост и с другите документи. Според източници в сферата на недвижимите имоти, всичко, от което имате нужда при закупуването на недвижим имот на сушата, важи и при закупуването на остров. Само че в този случай има нужда от допълнително разрешително от министерство на Националната отбрана, определяне на плажна ивица, „документ” от горската служба, вероятно и от археологическите служби и … всякакви други евентуални документи в хода на сделката. Както заявяват брокерите на недвижими имоти „нужна е поне една година, за да приключат процедурите и да се сдобиете с правото на собственост върху острова. Всичко това в останалите страни при закупуването на остров става дори и за десет дни”. Това, което не знаят повечето хора, е че 70% от частните острови спадат към статут на защита на околната среда и са присъединени към европейската програма НАТУРА, която определя цели райони като такива със специфична природна среда. Останалите 30% предлагат важни перспективи за развитие, но за инвестиции с подобен размер се изисква не само съгласието на местното общество – т.е. на съседните острони – но и още безброй условия.

40 частни островчета в района на Халкидики

Четиридесет частни острова има в района на Халкидики и те се намират на първите места в предпочитанията на инвеститорите. Тези островчета са на мушката на желанията на надеждни купувачи. По-познати са Спалатронися, от страната на Ситония. Хората, които са ги посещавали с частни яхти, казват, че там морето е вълшебно, идеално за бъдещи туристи.Както отбелязва представител на агенция за недвижими имоти, която продава остров от 104 декара в Халкидики срещу сумата от 5,5 милиона евро „продажбата на остров е трудна работа, тъй като се изисква и разрешително от министерство на Националната отбрана. Може да се изискат документи от горската служба, както и от археологическите органи”.

  • От Аристотел до наши дни. От цели десетилетия гърци от богати фамилии, бизнесмени, известни хора и корабни магнати, притежават собствени острови като например Онасис, Ниархос, както и по-новите Ливанос, Цакос, Хадзийоану и пр. Наследник на остров от Ехинадите в Йонийско море е певецът Василис Терленгас. Остров в Пелатион, срещу Мармари –  обл. Евия – има и дъщерята на прочутия художник Пабло Пикасо.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.