Разногласия за „подстригване“ в Европа

 Председателят на Еврогрупата направи ново изявление във вторник вечерта, с което поканя акционери, притежатели на блигации и депозити да съдействат при поемането на тежестта за спасяването на банките.

Малко след като изрази мнението си, че решението за Кипър представлява модел за бъдещето и предизвика сътресения, Йерун Дайселблум се връща в Холандия и обяви, че остава на тази позиция.

Нашият подход за спасяването на проблемните банки е, че оттук нататък дължимото няма да идва пряко от данъкоплатците и правителството, а се полага усилие рискът да бъде поет от самите банки и от онези, които са направили лоши инвестиции, заяви холандският министър на финансите.

На противното мнение бе посланието, изпратено  след вчерашната среща от френския президент Франсоа Оланд и испанския премиер Мариано Рахой, които заявиха в един глас, че „орязването” на депозитите в Кипър са изключение и единствен случай.

„Ако имаше Федерация на банките Кипър нямаше да се намира в това положение. Следователно трябва да гледаме на споразумението, постигнато между Кипър и тройката като орган за провеждане на процедурите на Федерацията на банките с правила, които трябва да бъдат съгласувани дори и ако положението в Кипър е специфично, единствено и бих казал специално” отбеляза Франсоа Оланд.

Той подчерта, че банковите депозити трябва да бъдат гарантирани, а рекапитализацията на банките би следвало да се извършва с използването на Европейския механизъм за стабилност.

На позицията на Дайселблум остро се противопоставиха вчера служители на Европейската централна банка, както и говорителката на Европейския комисар по конкурентноспособност Мишел Барние, г-жа Шантал Хюз, която разкри, че Комисията разработва план за бъдещото спасяване на банки и в други страни с „орязване” на депозити над 100 000 хиляди евро.

Финансистът Петер Бофингер, член на комисията „мъдреци”, съветници на германското правителство, определи като небрежно изявлението на Дайселблум и предупреди за влиянието в цялата Еврозона на плана за спасение на Кипър като допълни, че ако депозитите не са 100% сигурни банковата система не може да функционира.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.