Германия ще помага на Гърция в енергийният сектор

Германското правителство ще подпомогне Гърция в развитието на сектора на възобновяема енергия по силата на споразумение подписано между двете страни и работна група на ЕС в четвъртък.

Според споразумението, немската страна ще предостави ноу-хау, технологии и финансиране за подобряване на общите условия за развитието на възобновяемите източници се казва в изявление на германското министерство на околната среда.
В Гърция все още разходите по производството на един киловат слънчева енергия са доста по-високи, отколкото в Германия, въпреки  по-благодатното слънцегреене и именно тези разходи спъват развитието на сектора, според германски специалисти, правейки производството доста по-неефективно.
През 2010 г. Комисията създаде работна група, към която страните от ЕС допринасят с опит в различни области, за да помогне на Гърция да извърши реформи, след първото си искане за финансова помощ от европейските си партньори.
В Германия възобновяема енергия се субсидира и в момента 20% от производството на електроенергия в страната е именно от тези източници, което прави страната световен лидер в тази област

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.