Израел доби първия газ от Средиземно море

Първата  партида от газовото находище в Средиземно море е вече факт. Кипър може да се окаже големият печеливш, ако успее да изиграе добре картите си

В рамките на часове, потокът от находището „Тамар” ще достигне до приемния център – хранилището в Ашдод на територията на Израел, съобщи „Джерусалем нюз”.

Блокът „Тамар” е разположен на 90 километра западно от пристанищния град Хайфа и се намира приблизително на средата между Израел и Кипър. След четири годишни проучвания и сондирания, така очакваното синьо гориво вече потече по тръбата към брега и дава началото на енергийната независимост на Израел. Капацитетът на находището се оценява на 270 кубически километра, количество, което ще позволи  според оценките експлоатация и стабилни доставки до 2035 година.

Както вече сме писали, в общите проучвания и разработки основен партньор на Израел е Кипър, който само преди седмици изпадна в дългова криза, а потенциалните запаси на островът от природен газ бяха обект на спекулации и домогвания от страна на големите играчи като Русия и ЕС.

Днешното събитие, обаче показва, че очакванията не са били безплодни. Ако и останалите блокове, се окажат също толкова богати на газ, то в скоро време можем да очакваме ново пренареждане на енергийната карта на Европа и Близкия изток, а Кипър може да се окаже големият печеливш, ако успее да изиграе добре картите си, а дълговата криза може да се превърне само в неприятен спомен.

Следващото находище – Левиатан се очаква да съдържа двойно по-голямо количество газ или над 500 кубически километра. То се очаква да заработи през 2016-та.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.