Путин забрани всички сметки в чужбина

До 1 юли всички руски официални лица и директори на държавни компании ще трябва да се откажат от чуждестранните си сметки и акции, предават световните осведомителни агенции.

Руският президент Владимир Путин издаде указ, а началника на кабинета на президента Сергей Иванов заяви, че крайният срок е 1 юли и добави, че никой няма да бъде оставен над закона и у когото бъдат намерени такива средства след този срок, ще бъде уволнен или наказан.

Анализаторите смятат, че указа е с цел да се намали корупцията и да се предотврати чуждото влияние върху руските официални лица.

Припомняме, че миналата година руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се защитават интересите на стратегически компании, действащи в чужбина.

Според документа от тях се изисква първо да получат разрешение от правителството, преди да разкрият информация за дейността си пред чуждестранни регулатори. Това условие важи и при предстояща промяна в договори и продажба на имущество, дялово участие или права за дейност в чужбина.

Указът бе издаден след предупреждението от „Газпром“ към Европейската комисия, че разследването на дейността на газовия гигант по ценообразуването в Европейския съюз  засяга интересите на стратегическа руска компания.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.