Гърция отчита бюджетен излишък, докато приходите спадат

508 милиона евро е първичният  бюджетен излишък за първото тримесечие в Гърция, въпреки спадането на приходите и петгодишната рецесия, докладва министерството на финансите.

С това Атина показа че може да се справя дори и в тази трудна ситуация.  Въпреки това, правителството продължава да обсъжда бюджетни съкращения и рационализация на държавният сектор според спогодбите с представителите на ЕС. Според оценки на икономисти именно тези съкращения са довели до натрупаната за последните шест години рецесия в размер на 25 % и предизвика първата регистрирана от десетилетия насам дефлация. Мерките обаче са задължителни за получаването на следващият транш от заемите, които са договорени между Атина и външните кредитори.

Гърция разчита на международни спасителни кредити от 2010 година насам, при условие на огромно недоволство и тежка социална цена. Също в сряда министерството на финансите отчете и спад на БВП в размер на 6% при заложени 6,6 за предходната 2012 година, което дава някакъв оптимизъм за изход от рецесията.

Според Евростат пък, бюджетните разходи за труд в страната са спаднали с  11,2 % за периода 2008-2012, докато Еврозоната е отбелязала растеж  с 8,7 % за същия период по този показател.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.