Гърците откриха дрехите втора употреба и купуват употребявани коли

Гърците промениха начина си на живот, сочи скорошно проучване на фирмата Nielsen. 80% вече са намалили разходите си за забавления извън дома. Също така 75% от гърците са спрели да купуват нови дрехи, а 68% търсят само евтини потребителски продукти. Някога гръцкият гражданин считаше за успех да има собствена къща, мощен автомобил, да се забавлява в таверни, да пие скъпи вина и да има вила. Днес всичко това е в миналото след като през последните две години потребителското поведение на гърците се промени рязко поради икономическата криза. Старият навик на гърка да бърка дълбоко в джоба си, да черпи, винаги да плаща сметката и да пилее пари вече не важи според проучването.

Някога мечтата на всеки грък бе да има голямо жилище с градина и басейн. Всичко това бе до 2008 година, когато икономическата криза почука на вратата на Гърция и всичко се промени. Сега гърците търсят по-малки жилища в по-стари сгради като не изключват възможността и от съжителство с други хора. Обявите за продажба на супер луксозни жилища непрекъснато се увеличават и са на изключително изгодни цени, но остават непродадени. Брокерите обаче отдават под наем и продават по-лесно малки апартаменти с малки общи площи на ниски цени. Както заяви председателят на сдружението на брокерите Янис Ревитис „последната тенденция е купуването на по-малки жилища. Докато преди гъркът търсеше апартамент от поне 100 кв.м. сега претенциите са съвсем други и се търсят апартаменти до 70 кв.м. на по-ниска цена”.

Край на добрия и луксозен живот – вина, пури и питиета


Изглежда, че гъркът прахосник вече е променил навиците си и местата на излизане. Някога едно скъпо меню се съпровождаше от хубава и скъпа бутилка вино. Днес поръчват познатото като наливно вино. Според акционера във фирмата „Катоги и Строфиля” АД Янис Малтезос „спадът при отличното и скъпо вино е приблизително 30%. Хората сега предпочитат наливното вино като скъпите вина се поръчват единствено от супер маркетите. Първите признаци на спада на продажбите станаха ясни още в първите месеци на 2009 година, увеличиха се през следващата година и през 2011 година нещата се промениха тотално”. Някога пурите също символизираха животът на широко. При всяко излизане вечерта не минаваше без две бутилки уиски неизменно с пури. Днес повечето от хората не само не купуват пури, тъй като те се считат за лукс, но се промениха и предпочитанията към цигарите  към по-евтини. Дори и хората, които не изменят лесно на традицията, вече се обръщат към евтини пури, факт, който се потвърждава и от изпълнителният директор на фирма Fereos Hellas Phoenicia Йоргос Фереос. „Продажбите на евтини пури се покачи леко през последните две години. Вече имаме 10% загуби при продажбите. От една страна увеличението на ДДС, от друга страна е фактът, че пурите се считат за лукс за човек, който в същото време търси работа – това са основните причини, които доведоха до спадът в печалбите, в сравнение с миналата година.  Повишената цена се дължи най-вече на данъчния акциз в Гърция, който е 53%, най-високия в Европа”.

Купуват по-малки и употребявани коли

Край и на мощните автомобили. Кризата налага малки и икономични автомобили дори и за мъжете, които някога са били фенове на скоростта и мощността. Дори и мярката за изтегляне на автомобили не помага за купуването на автомобил, тъй като новите данъци и документи правят поддръжката им много трудна. Както заявява председателят на сдружението на вносителите на автомобили в Гърция Апостолос Петимезас „през първото шестмесечие на 2011 година бе отбелязан спад от 45%, а през 2009 автомобилният пазар отбеляза спад от 65%. Хората вече не търсят по-мощен автомобил от 1600 куб. м., мощните автомобили губят стойността си, тъй като данъците и бензинът поставят на колене гръцките шофьори”. Що се отнася до употребяваните автомобили, търсят се основно такива от 1000 до 1400 куб.м. от 2006-2008 г. Също така много шофьори поставят на автомобилите си газови уредби, тъй като цената на газта е заключена до 2013 година на 0,83 евро цента за литър и няма да бъде увеличавана, най-вероятно, тъй като Гърция произвежда тонове газ”. Друга категория гърци имат по един употребяван автомобил, а семействата, които притежават повече от два автомобила продават и задържат само един. Гърците се завръщат и към евтините и second hand дрехи. Заедно с икономическата криза гърците откриха и дрехите втора употреба. Става въпрос за магазини, които внезапно станаха модерни, тъй като са пълни с хора, които купуват дрехи на килограм. Това може и да е странен навик, който е далеч от гръцкия манталитет, но е доста близо пък до икономическата криза. Както заявява управителката на Американски Пазар Елени Ларда „през последните две години в нашите магазини, които са отворени от 40 години, идват нови хора. Те основно са момичета и жени над 30 години, които търсят дрехи, vintage и дрехи на известни модни къщи. Дрехите ни са от Ню Йорк, в отлично състояние и на изгодна цена. Хората посещават магазините ни, тъй като могат да намерят изгодни оферти и да имат в гардероба си с дрехи от известни марки на ниски цени”.

Търсят по-малко стоки в супер маркетите

Над хиляда вида стоки с отстъпки очакват потребителя в големите супер маркети. Според проучване на фирматаNielsen за потребителското поведение на гърците от предходните години продажбите на прясно мляко са намалели с 4%, на хлебните изделия и хляба с 5,2%, на замразените морски дарове с 6%, на безалкохолните с 9,6%, на соковете с 10,6% и на зехтина с 5,8%. Същата картина се отбелязва и за първите месеци на 2011 година, а очакванията за следващия период са за още по-голям спад. Фактът, че 9 от 10 клиенти в супер маркетите вече са решили с влизането си какво ще купуват и са подготвили списък с покупки, а половината избират марки, чиито цени сравняват, показва до каква степен се е променил профила на гръцкия потребител, нещо, което затруднява бизнесмените, които вече се принуждават пряко или косвено да намалят цените на стоките си. Данни на института за проучвания при търговията на дребно със стоки показват, че (без ДДС) 6 от 10 продукта през 2010 година са намалили цените си с 1,6%, а ако в анализа се обхванат и периодичните отстъпки в търговията на дребно, тогава реалният спад в цените през изминалата година варира между 2,5% – 3,5%. В допълнение вече е ясно обръщането към по-евтини стоки като продуктите с частен етикет на гръцкия пазар са се увеличили с 19,5% в сравнение с 2009, а тази година се счита, че вече ще имат темп на развитие с 28%. 44% от потребителите ги предпочитат поради ниската цена и определени категории притежават дял в двуцифрен процент като например хартиените изделия, които за определени стоки достигат ръст от 57%, доматените продукти 20,9%, зехтина 15,7%, соковете 10,2%.

Кръчми вместо скъпи ресторанти

Някогашните питиета на бедните вече се купуват от потребителите, които отказват да харчат за скъпи алкохолни питиета. Феновете са основно 25-35 годишни, а узото и ракията бележат ръст с поне 20% докато продажбите на вносните алкохолни напитки бележат спад от 30%. Ракията (ципуро) и узото се считат за „социални напитки”, тъй като предполагат компания, мезета и разговори. След като потребителите все повече предпочитат този народен начин на забавление и се отдалечават от нощните барове, ракията и узото се употребяват все повече.  След като в наши дни хората вече спряха да черпят и сметката се разделя на половина, узото излиза все по-изгодно за джоба на потребителите.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.