Един различен неделен ден


Често Благовеста Райкова, позната на нашите читатели като гост на рубриката „Българи в Гърция“, организира екскурзии за наши сънародници. Последната екскурзия бе в областта Фтиотида и много българи се възползват от почивката си в неделя, за да се разходят макар и за няколко часа извън Атина.

 

Област Фтиотида/Φθιώτιδα/

Разположена в континентална Гърция, на площ от 4 441кв.км. с население над 179 000 хил. жители. Главен град на областта е Ламия. Област Фтиотида е богата на красиви планини покрити с елови и дъбови гори, както и живописна крайбрежна ивица. През всеки годишен сезон предлага възможности за туризъм и отдих. Редица селища са свързани с историята на Гърция – Γοργοπόταμος, Αλαμάνα, Θερμοπύλες и др. Множество минерални извори са разположени в област Фтиотида. През 1832 г. областта се присъединява към новообразуваната гръцка държава.

 

   ТЕРМОПИЛИ /Θερμοπύλες/

Термопили / Гореща врата/ е името на планинска теснина между Егейско море и планинската верига Καλλίδρομο. Единствено достатъчно широко трасе, поемащо движението между Локрида и Тесалия. Преминаването от север на юг/ от Тракия към Пелопонисос/ и обратно , покрай източния бряг на Балканския полуостров, задължава пътника да използва прохода. Поради тази причина през изминалите векове проходът и бил арена на редица битки. Съществували са 3 стратегически теснини източна, средна е западна. В античността проходът е бил съвсем тясна – около 12 м, пътека между морето и почти отвесните скални откоси. В днешно време, наносите на реката Σπερχειός са я разширили до 1,5-3 км. Сега през прохода минава магистрала като на източната страна е издигнат мемориал-паметник на Леонид и неговият отряд. Термопилите са част от известната подкова на залива Μαλιακός, който обрамчват от запад. Топлите минерални извори дали име на прохода и до днес извират в полите на хълмовете до високите скали. Митологията разказва, че именно в тези извори се е потопил героят Херкулес, търсейки спасение за раните и болките, предизвикани от отровния хитон, полепнал по тялото му.

Термопилите са най-известни с битката, състояла се там на 11-13 август 480 г. пр. Хр. В тази битка приблизително 7000 гръцки войни – в това число прословутите 300 спартанци на цар Леонид, задържат за 3 дни превъзхождащата ги многократно персийска армия. На предложението на персите да си хвърлят оръжията, отговорът бил: „Μολών λαβέ

Или „Елате ги вземете!” Това е и девизът на Първи армейски корпус на гръцката армия днес. Но предателството на Ефиалт, довежда до трагичния трети ден, когато след героична битка, пада и последният спартански войн. И от тогава чак до днешни дни в гръцки език съществува думата „εφιάλτης”-синоним на кошмар. След това сражение Термопили става нарицателно име за героизъм и…”вечен символ на великата защита на демократичните ценности срещу завоевателната агресия на източната тирания”- по думите на „бащата на историята” – Херодот. Още в античността подвигът на защитниците на прохода е увековечен от поета Симонид в епитафа, издълбан по-късно върху общия гроб на героите. „ …О, страннико, върви на вси спартанци разкажи, че тук покорни на законите им ний лежим…”

Манастира „Дамастас”

Манастира „Дамастас” или „Γέννησης της Θεοτόκου”  се намира в северните гънки на планината „Καλλίδρομο” на 740 м. надморска височина. Името си получава от „δαμάστρα”-укротителка, Богородица укротява всяка болка и страст! В наши дни манастирът е женска обител. Църковният храм е строен през 11 в. , а стенописите му са от 1818 г. и са дарение от участника в освободителната борба през 1821 г. Ιωάννη Δυοβουνιώτη. Манастирът е преживял много пожари и нападения, по време на борбите за освобождение е обстрелван с оръдия от турската войска, унищожили множество книги и реликви в манастирската библиотека. По това време е давал убежище на Διάκος, Πανουργίας, Δουβουνιώτη. В  битката при  Αλαμάνα е загинал и игуменът на манастира. Крал Отон, който е бил начело на новообразуваната гръцка държава, издава на 25.09.1833 г. заповед за закриване на всички манастири с по-малко от 6 калугери. Тогава манастира „Дамастас” бива затворен и чак на 03.08.1934 г. с президентски указ е отворен наново. През 1941-1942 г. манастирът е бил убежище на 12 новозенландски бойци, спасени  впоследствие от подводница в залива при Стилида. Заради тази си постъпка тогавашният игумен Ευλόγιος е бил арестуван и затворен за 2 години в Авероф, а след приключване на войната, същият е награден с благодарствен диплом от правителството на Нова Зенландия. В храма на манастира се съхранява чудотворната икона на Богородица от 16 в. същата е покрита със сребърен обков през 1892 г. Манастирът има храмов празник на 8 септември.

 

Крепост Менденица-Μενδενίτσας

Крепостта Менденица или Βοδονίτσας се намира на висок хълм в северната половина на планината Калидромо. Това е стратегическа височина, извисена над прохода Κλεισούρας, свързващ Термопили с Амфиклия. Освен това високото разположение, позволява контрол над заливите Μαλιακός  и Ευβοϊκος . Построена от франките през 1204 г. върху основи от укрепителни стени на древното селище Ανγειών. Крепостта се състои от две части-една в друга-крепости. По между външните и вътрешните крепостни стени са изградени допълнителни укрепления и кули. В наши дни от вътрешната крепост личат само основите и водохранилищата. През 1414 г. крепостта е завладяна от турците. В последствие разрушена и от влиянието на годините до наши дни малка част от крепостта съществува. В подножието на хълма е разположено
съвременното селище Менденица. Живописни улички, кокетни къщи, а вековният платан на площада предлага сянка на жители и гости.

 


 
Една обща снимка от мемориала при Термопилите – интересното е, че е направен с дарения на гръцки емигранти от САЩ

 

 

 

 

 

 

Горещите минерални извори-Термопилес, имаме и една плувкиня от нашите екскурзиантки.

 

 

 

 

Горгопотамос-известния ж.п. мост.

 

 

 

 

 

Текст и снимки: екскурзовод Благовеста Райкова

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.