Цветовете и астрологията

Всеки обича цветният живот и астролозите не са изключение. Според науката цветът се получава от дължината на светлинната вълна. Светлината в синия край на спектъра има по-къса дължина на вълната от тази в червения край. Всъщност това е само половината истина, тъй като човешкото око не може да определи дължината на светлинната вълна. То притежава три типа рецептори за син, зелен и червен цвят. Началният анализ на синьото, зеленото и червеното показва, че другите цветове могат да бъдат създадени при смесването на основните три.

За разлика от другите астрологични символи, цветовете говорят директно на нашето възприятие и са склонни да имат близки асоциации в различните култури. Асоциирането на червеното с виталност и опасност може да бъде срещнато както в древния Египет, така и в модерния свят. Подобно, фанатичното отдаване на политиката създава асоциация с черната магия, например расизма, злото, опасностите и мистериите на нощта.

Цветовете са топли и студени. Към топлите спадат: жълтото, червеното, магента и кафяво; студените са виолетово, синьо, зелено и сиво. Топлите цветове са стимулиращи, студените-успокояващи. Ефектът е не само психологически: червената светлина покачва кръвното налягане, докато синята го сваля, дори и когато човек е с превързани очи.

Най-простото приложение на цветовия ефект е в схемите на декорация при интериорния дизайн. Първият в систематизираното изучаване на цветовите ефекти е Рудолф Щайнер, който го е приложил при дизайна на своите училища.

Друга употреба е в цветовата терапия: на пациента се показват различни по цвят светлини или дори му се предлага да визуализира определен цвят. Селекцията на подходящия цвят обикновено се базира върху цветовите предпочитания на пациента или психометрията . Лечението на психически проблеми, в частност хроничните, е възможно като вид психотерапия.

Черното е строго, традиционно и тържествено и символизира планетата Сатурн. В древен Египет е символизирало нощта, смъртта и магията; било е противоположност на зеленото –цветът на живота.

Бялото е прецизно, критично и искрено. В Египет е символизирало девствеността, чистотата, женствеността и Луната, контрастирайки с мъжественото червено.

Червеното е активно, дръзко, страстно и оптимистично. То разбужда и окуражава действеността. Според Гьоте червеното е най-интензивният цвят, по-далечен и от черното и от бялото и е за отбелязване тези езици, които имат думи само за три основни цвята винаги избират черно, бяло и червено. В Египет червеното символизира мъжественост, живот и топлина, но също и опасност. Противоположно е на женственото бяло: това може да бъде видяно в египетското изкуство, където жените са бели, а мъжете кафяви /което може да бъде определено като сянка на червеното/. Червеният цвят символизира планетата Марс.

Розовото е по-меко и по-нежно от червеното, по-скоро женствено, отколкото мъжествено, то е добро за комфорт и лечение и символизира планетата Венера.

Оранжевото е по-амбициозно и себе достатъчно от червеното, но с по-умерена топлина; то притежава интелигентността на жълтия цвят, но без неговата величественост. Използва се терапевтично, за да предизвика радост и да излекува тъгата. Оранжевият цвят символизира зодия Близнаци и планетата Меркурий.

Жълтото е интелектуално и общително. То се използва, за да предизвика откъсване и да редуцира депресията. Според Гьоте жълтото е най-позитивният цвят, противоположен на синия, и най-близък до чистата светлина. В Египет е символизирал Слънцето.

Зеленото е лечебно, симпатично, устойчиво и сдържано. В околната среда намалява стреса и движението. Според Гьоте зеленото е успокояващо, защото балансира позитивното жълто и негативното синьо. В Египет зеленото е символизирало живота, растежа и прераждането; противоположно е на черното, цветът на смъртта и символизира зодия Дева и планетата Меркурий.

Синьото е идеалистично, рационално, честно и спокойно. Според Гьоте синьото е най-негативният цвят, най-близък до черния. Много езици не правят разлика между синьо и зелено; в Египет, светлосиньото се е разглеждало като зелено, а тъмносиньото – като черно. Светлосиньото е по-духовно, тъмносиньото – по-общително и символизира планетата Юпитер.

Пурпурното /или виолетово/ е величествено, идеалистично и чувствително, но и с липсваща самокритичност. Гьоте го нарича тревожен цвят, балансиращ между позитивното червено и негативното синьо. В повечето езици виолетовото е наричано синьо “розите са червени, теменужките са сини”. Лавандулата е по-светъл и по-женствен, излъчва достойнство и насърчава размишлението.

Кафявото е топъл неутрален цвят; много езици го идентифицират с червеното. То е практично, земно, решително и съвестно. Кафявият цвят символизира зодия Дева и планетата Меркурий.

Сивото е студен неутрален цвят; много езици го идентифицират със синьото или зеленото. То е успокояващо, но може да изразява неискреност и липса на отговорност. Сребърното е по-благородно и по-духовно. Докато сивото се свързва с планетата Уран, то сребърният цвят символизира Луната.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.