2,8 милиарда евро за заплати и пенсии в Гърция

Euroworking Group одобри усвояването на 2,8 милиарда евро, сума, съответстваща на транша за март и която бе останала неуредена до вчера

 С гласуванет на проектозакона от гръцкия парламент – с 168 гласа ЗА и 123 ПРОТИВ – бяха изпълнени условията, поставени от тройката, за да отпусне транша като по този начин бе открит пътя за усвояването му.

 Както заяви миналата седмица министърът на финансите „с 2,8 милиарда евро ще бъдат платени заплати и пенсии”.

 Отбелязва се, че на 13 май ще заседава Еврогрупата, която да одобри транша за първото тримесечие в размер на 4,2 милиарда евро, а в края на май се очаква одобрението на Изпълнителния съвет на МВФ за усвояването на 1,8 милиарда евро.

 Трябва още да се отбележи, че на 20 май Гърция трябва да изплати облигации, задържани от ЕЦБ в размер на 5,6 милиарда евро, нещо което се очаква да стане без проблем, като усвояването на 4,2 милиарда евро от EFSF ще покрие по-голямата част от стойността на издаването им.

 В съобщение на министерство на финансите се казва: „На днешното заседание на Euro Working Group бе одобрен транша от 2,8 милиарда евро и бе открита възможността за 6 милиарда от транша, който се очаква да одобри Еврогрупата на 13 май. Направена бе положителна оценка за осъществяване на гръцката програма като бяха отправени ясни бележки относно решителността на правителството да насърчи промените в програмата”.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.