Министър Дендиас: Златна зора може да бъде забранена

 

След изявление на комисията по защита правата на човека към ЕС заяви че има достатъчно доказателства за насилие извършвано от страна на неонациската Златна зора, която има 18 места в парламента, министърът на обществения ред Никос Дендиас заяви че правителството в момента проучва възможността партията да бъде обявена извън закона.

В интервю пред седмичникът „Риъл нюз” министърът предполага че в дледващия парламент би могло да се прокара законодателство, което да забранява присъствието в обществения живот на подобни партийни „издънки” като „Златна зора”.

Крайнодясната партия, която от неизвестна формация с  мижавите 0,3% подкрепа, успя да стигне през последните години до  парламентарно представителство и според последните анкети и проучвания е вече на трето място при потенциалните гласоподаватели. Говорител на партията заяви че поведението на министърът е обидно за свободните избиратели.

По-рано през април, както вече писахме, комисарят по правата на човека в Съвета на Европа Нилс Музинекс призова Гърция да предприеме по-строги мерки за борба с нарастващото насилие на расово-етническа основа, асно визирайки разцвета на партии като „Златна зора”.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.