Българи в Кипър: “Гласуваме, за да се върнем в родината”

Изборният ден в Кипър протича спокойно и с висока активност още от първите часове.

Българските граждани, живеещи на острова и имащи право на глас, могат да изразят волята си в 6 секции, които са разкрити във всички градове на страната – в Никозия, Ларнака, Лимасол, Пафос, Паралимни и Полис Хрисохус. Предварително подадените заявления за участие в изборите са 900, но и неподалите заявления могат да гласуват днес.

Всички секции бяха отворени в 7.00 ч. и от самото начало пред тях се наредиха желаещи избиратели. До 16.30 ч. в Никозия своя глас дадоха 720 души, което се отбелязва като доста висока активност. Още преди 12.00 часа пред секцията вече се бе оформила огромна опашка от над 150 желаещи да гласуват и улицата пред българското посолство буквално бе препълнена. На опашката своя ред чакаше и българският посланик Веселин Вълчев. Часове наред пред секцията има струпване на избиратели.

vot1

“Гласуваме положението в България да се подобри, да се оправи държавата ни, да има работа и да можем да се върнем в родината си, да има бъдеще за нашите деца”. Така много от гласувалите обясниха своя вот пред “Български новини”. Заради икономическата криза и нарастващата безработица в Кипър много наши сънародници напускат или правят планове да напуснат острова и да опитат късмета си в България или другаде.

Около 13.00 ч. в Никозия заваля много силен дъжд /вече традиционно за последните дни/, но това не наруши изборния процес. Хората са под навес на сушина, изборният процес не е прекратяван и продължава, създадени са условия за нормалното му протичане, уточни председателят на секционната комисия Сабрие Тахир специално в отговор на “Български новини”. Никой не се отказа да гласува, допълниха от чакащите да дадат своя вот.

По данни на Министерството на външните работи към 13.00 ч. правото си на глас в чужбина са упражнили 20 253 български граждани.

vot2

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.