Бил Гейтс отново най-богат в света

Бил Гейтс за първи път от шест години оглави класацията на най-богатите хора в света. Основателя на американската корпорация Microsoft Бил Гейтс си върна званието на най-богат човек в света. За това съобщи в четвъртък Вloomberg,всекидневно обновяващи така наречения „индекс на милиардерите“. За последен път Бил Гейтс беше на върха на класацията през 2007г.

Според Вloomberg, състоянието на 57-годишният основател на компютърния гигант в последният четвърт век е достигнало 72,7 милиарда долара, което е с около 10 милиарда повече от предишната година. По такъв начин Гейтс изпревари с 550 милиона долара мексиканският мултимилиардер Карлос Слим, който зае второ място сред най-богатите хора в света.

В Microsoft е вложено около една четвърт от състоянието на Гейтс като по-голямата част се управлява от инвестиционния холдинг Cascade Investment. През последните години Бил Гейтс отделя много време за дейността на своя семеен благотворителен фонд, за който е пожертвал 28 милиарда долара.

Състоянието на вторият в класацията Карлос Слим, собственика на латиноамериканката телекомуникационна империя America Movil, в началото на годината е спаднало с 2 милиарда долара. Според Вloomberg това е в следствие на приетия закон в Мексиканският конгрес с цел ограничаване на монопола на „Америка Мовил“. Освен инвестициите в телекомуникационната сфера, Слим активно влага и във въгледобивната промишленост, банковия сектор, цигареният бизнес  и дори има дял във вестник „New York Times“.

На трето място в класацията на милиардерите се нарежда американският инвеститор Уорън Бъфет. Неговото състояние се равнява на 59,9 милиарда долара. След него са основателя на  търговската империя Inditex – Амансио Ортега с 56 милиарда. Челната петорка завършва с основателя на шведския концерн IKEA Ингвар Кампрад с 55,5 милиарда долара.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.