Тройката пристигна за 11,5 млрд.

На „лов” за 11,5 милиарда евро ще се посвети от днес техническия екип на Тройката, който пристига в Атина, поставяйки на мушката си разходите в държавния сектор.

Служителите от ЕС и МВФ пристигат с цел да проследят изпълнението по държавния бюджет и действията по съставянето на Средносрочна рамка за икономическа стратегия за периода 2013-2016 г.

Ключовите места, в които ще бъдат търсени сумите, са министерства, социални програми и държавна администрация като изпълнението на специалните доклади от компетентните служби вече започна.

Премахването на не функциониращите данъчни служби и на поне двеста данъчни служители са между претенциите на европейските технократи. Дава се акцент и на борбата с данъчните измами като с плана Тройката заяви, че очаква до 2014 година да бъдат събрани около 3,5 млрд. евро като при евентуално не постигане на тази цел ще бъдат предприети и допълнителни оздравителни мерки.

Тежестта ще падне върху прегледа на разходите, свързани със сектора Държавно управление и по-точно върху рационализирането на държавните разходи и по-ефективното разпределение на финансовите ресурси.

Усилията на правителството трябва да се ускорят, тъй като при тези кратки срокове, поставени от кредиторите и имайки предвид разпускането на Парламента за обявяването на избори, ще трябва да бъде внесен проектозакон за съкращения в държавния сектор и намаляване на социалните добавки от държавата в размер поне на 11,5 млрд. евро.

Тройката настоятелно оказва натиск да бъдат взети мерки до края на идващата седмица, така че веднага след изборите новото правителство да предприеме нов „пакет” от мерки за следващите две години, точно както предвижда новия спасителен план.

Основната цел, от която Гърция не може да се отклонява, е да бъде постигнат първичен излишък от 4,5% през 2014 година, така че в съчетание с връщането към темпа на развитие, да бъде намален държавния дълг с 112 млрд. евро до 2020 г. За краткосрочните бюджетни цели трябва да бъдат приложени изцяло тазгодишните допълнителни мерки в размер на 3,2 млрд. евро като за следващите две години ще бъдат изискани допълнителни 11,5 млрд. евро.

Съкращенията в държавния сектор ще започнат от съкращенията на конкретните нива на заплатите, които ще започнат от юни и ще достигнат средно 12%. Също така ще бъде разгледана и новата система за бонусите, така че да няма никакво увеличение  върху заплатите за труд като задължително ще трябва да се оттеглят първоначално чрез отпуск 15 000 служители до края на годината, ще се удвоят също премахванията и сливанията на служби, за да бъдат икономисани поне 2,1 млрд. евро до 2015 г.

 

Днес се подновява дебата за новия данъчен проектозакон този път без участието на Нова Демокрация (НД). На масата на преговорите ще бъде разгледано пълното премахване на необлагаемия минимум, създаването на нова данъчна таблица с 4 ставки, независимо данъчно облагане с 20% върху доходите от наеми и лихви от влогове, уеднаквяване на данъчното облагане върху недвижимото имущество, премахването на много от данъчните облекчения и създаването и налагането на единен коефициент ДДС със паралелното премахване на благоприятното данъчно облагане на островите.

Ускоряване на приватизацията

В понеделник в Атина пристига и специален екип на Европейската комисия с цел да бъде намерена формула и да бъде премахната пречката, възникнала за редица предприятия от държавния сектор като Иподромос (ΟΔΙΕ),   ЛАРКО, Гръцките системи за отбрана (ΕΑΣ) и други.

One comment

  1. Гърците продължават да изпълняват непълноценни съвети от представители на „тройката”, които запазват особено важна причина за развитие на стопанска криза.

    Полезното е гръцката държава да прекрати своя държавна финансова грешка, поради която се развива тяхната дългова криза и до 24 часа след това ще се неутрализират сегашни гръцки стопански трудности.

    Същността на финансовата грешка е, че гръцкото държавно финансово управление е НЕПРИГОДНО за стопанство с евро и това е обстоятелството, което развива диспропорции и (при достатъчно време) криза.

    При ползване на евро в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при подобрено нейно държавно финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с евро.

    Иван Митев – икономист

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.