Острова на Онасис не може да бъде продаден

Според точка 9 от завещанието на Аристотел Онасис, продажбата на острова може да бъде прекратена с намесата на правителството на Гърция. Работата е там, че Аристотел Онасис, който имал гениален нюх за парите, прекрасно е разбирал, че е напълно възможно, никой от неговите наследници да не успее да поддържа остров Скорпиос и затова е включил в завещанието си следният параграф: „ Да се предложи на гръцката общественост да използва острова като курортно място, при условие че държавата поеме задължението да обслужва острова. Ако държавата откаже да поеме разходите на острова, то нека той стане собственост на „Olympic Airways“. Тук обаче възниква въпроса, че авиокомпанията на Онасис вече не е държавна собственост, а е в частни ръце.

Един от най-богатите и влиятелни хора за всички времена - Аристотел Онасис
Един от най-богатите и влиятелни хора за всички времена – Аристотел Онасис

По такъв начин Атина Онасис е продала на богатия руснак и неговата дъщеря, нещо, което по принцип не се продава.

Според депутатите от партията на „Независими гърци“ Василис Капернарос, министъра на развитието Костас Хадзидакис и министъра на отбраната Панос Панайотопулос, остров Скорпиос не е просто земя, това е въпрос от национална безопасност.

Според думите на Капернарос „Действията на Атина Онасис не само са обида за паметта на нейния дядо, но и неуважение към гръцкия народ и правителството. Министър председателя Андонис Самарас е задължен да пази престижа на страната“.

Напомняме ви, мнението на експертите е, според които, Атина се е освободила от остров Скорпиос, тъй като годишната рента й струва 1 милион евро на година и наследницата на Онасис през последните шест години е отдавала острова под наем. Един от наемателите е бил и Роман Абрамович.

В момента, в който се появи информацията за продажбата на острова, заместника на префекта на остров Лефкада открито изрази своите съмнения, по повод законността на сделката: „ По законен начин остров Скорпиос не може да бъде продаден, така че държавата е длъжна да се занимае с това. Като най-вероятно става дума не за продажба, а за дългосрочен наем.“

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.