КАК НАШЕНЦИ ПОБЕДИХА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИЯ И КИПЪР

Нашата читателка Таня Димитрова споделя “опит от първа ръка” как победи здравните системи на България и Кипър

ЧИТАТЕЛКА НА “БЪЛГАРСКИ НОВИНИ” РАЗКРИВА

 Европейската комисия помогна на българи, работили в Кипър, да възстановяват здравноосигурителните си права в родината, без да заплащат допълнителна сума поради липса на данни в прословутия формуляр Е 104.

След повече от 8 месеца борба с институците в Кипър и България семейство Димитрови получиха през изминалата седмица решението от НАП – Кюстендил, че не дължат здравни осигуровки.

Искам да призова хората да не се отказват да търсят правата си и да не се предават пред институциите, каза пред “Български новини” Таня Димитрова, която е наша читателка. В помощ на други наши сънародници, които се завръщат в родината, предлагаме нейния опит как да се справят със здравните системи на двете страни.

 Българка писа до Европейската комисия, за да могат със съпруга си след работа в Кипър да възстановят здравноосигурителните си права в родината. “Препъникамъкът” за това бе прословутият формуляр Е 104, удостоверяващ здравните вноски на острова. В издадения им документ липсва информация за част от периода, през който семейство Димитрови са работили в Кипър. Стандартната процедура в този случай е да заплатят за тези месеци, за да влязат отново в здравната система на България.

След повече от 8 месеца борба с институците в двете страни, семейството Димитрови бяха лично уведомени от директора на поделението на Националната агенция по приходите /НАП/ в Кюстендил, че вече не са длъжници в страната ни.

Победата си над здравните системи на двете страни Таня Димитрова сподели първо с в. “Български новини”, чийто читателка тя е. Темата за здравните вноски и длъжници, условията за получаване на формуляра Е 104 в Кипър и как да възстановите здравноосигурителните си права в България, е една от водещите теми, които “Български новини” следи. Неведнъж сме я коментирали и разяснявали с експерти от кипърското Министерство на здравеопазването, от българската Национална агенция по приходите и от Националната здравноосигурителна каса.

В помощ на други наши сънародници, които се завръщат в родината и имат тези проблеми, Таня Димитрова предава своя опит за извоюване на правата си:

 

Разказвам тази история с желанието да помогна на хората, срещнали трудности при възстановяването на здравноосигурителните си права при завръщането си в България от Кипър. Искам да призова хората да не се отказват да се борят за правата си и да не се предават пред институциите.

В интерес на истината беше доста трудно. При мен нещата станаха по-трудно, тъй като бях

първата, която постави този въпрос на високо ниво

и настоявах за отговор. До този момент всички българи, с които съм разговаряла, са си плащали и не са си търсили правата. Отсега нататък вече ще става по-лесно и на хората няма да им се налага да минават целия този път.

В края на юли 2012 г. семейството ми се завърна в България с тенденция за трайно установяване. Съпругът ми беше в Кипър от 2002 г., а аз – от 2006 г., като престоят ни е бил напълно легален.

В началото на август отидохме до Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/, за да си подновим здравноосигурителните права. Там ни беше обяснено, че според действащото законодателство, РЗОК трябва да изиска от кипърското Министерство на здравеопазването формуляр Е104 – документа за сумиране на здравноосигурителните периоди. След като въпросният формуляр пристигна, ние с изненада установихме, че за период от 10 месеца липсват данни да сме осигурявани в Кипър! При направената справка в кипърското Министерство на здравеопазването причината за това се оказа, че през въпросния период не ни е издавана карта за болницата – картата с право за безплатно медицинско обслужване. А за кипърската страна това е критерият, въз основа на който издават Е104.

Реших, че ще си търсим правата. В опит да намеря решение на случая, първо изпратих запитване до Европейската комисия –

Your Europe Advice,

където гражданите могат да получат информация за правата си в рамките на ЕС. Те ми отговориха, че правата ни са били нарушени, тъй като според Регламент 883/2004/ЕК гражданите на ЕС могат да бъдат субект на социално осигуряване само на една страна-членка, в нашия случай това е кипърската. Също така поради факта, че през въпросния период не сме живели в България, ние дори не дължим обяснения дали сме плащали осигуровки в Кипър или не. От Your Europe Advice ми отговориха, че българската страна няма право да изисква тези пари, но за съжаление пишат, че отговорът им може да се счита за правен съвет, но няма задължаваща сила! В резултат на това бях посъветвана да подам оплакването си до

Солвит център в България и Кипър.

Потърсих съдействие първо от Солвит в Кипър, които ми отговориха, че това не е в техните компетенции и ме препратиха към Солвит – България. Писах и на тях, но те просто не си направиха труда да ми отговорят.

В търсенето си на компетентен орган, който да се произнесе по моя въпрос, отправих питането си до централата на Солвит в Брюксел. От там върнаха случая ми за доразследване в Солвит – България. От българския център се свързаха с мен и отвориха случая отново. След направената от тях проверка ме уведомиха, че действително формулярът Е 104 е некоректно издаден и са нарушени основните принципи за непрекъснатост на здравноосигурителните ни права.

Същевременно с това ме информираха, че има

промяна в здравното законодателство,

която е в наша полза. Става въпрос за изменение в чл.40а от Закона за здравното осигуряване, което е в сила от 8 март 2013 г. Според него “българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след подадено заявление до Националната агенция за приходите”.

Лично директорката на НАП, Кюстендил дойде на работата ми, за да ме уведоми за тази промяна в законодателството и ме покани в офиса си “да оправим нещата”. На базата на тази разпоредба подадохме декларации в НАП, с което през миналата седмица приключи нашата епопея по признаването на здравните ни права!

Така, че за хората, които тепърва ще се връщат в България, процедурата вече ще бъде много лесна – просто трябва да подадат декларация в НАП за периода, в който са отсъствали от България. Ако тогава срещнат някакъв проблем, нека се свържат със Солвит център у нас.

От всичко, което преживяхме и с което се сблъскахме в този период, със съжаление трябва да отбележа, че цялата процедура по възстановяване на здравноосигурителни права е замислена и работи като

система за рекет на българските граждани,

независимо дали живеят в страната или чужбина. През периода, в който траеше моята битка с институциите, имах възможността да се срещна и разговарям с експерти в сферата на здравеопазването, участвали в изготвянето на нормативната база. Те признават неефективността на Закона за здравното осигуряване и НЗОК, както и необходимостта от нов закон, който да гарантира правилното разпределение на средствата. Проблемът не е в недостига на средствата (за миналата година има 40 млн. лв. надсъбрани здравни вноски, които още не е ясно къде са отишли ), а в начина, по който се разпределят. А една от адвокатките, с която поддържах връзка от Your Europe Advice, ми каза, че тя е описала моя случай в Брюксел и е написала препоръка за промяна в българското законодателство.

Няма нужда да обяснявам, че в България отношението в институциите е, меко казано, лошо. Всеки път реакцията на служителките от НАП и НЗОК, при които ходихме в началото, бе: „Вие за какво пак идвате, не разбрахте ли, че трябва да си платите тези пари?“. В крайна сметка се оказваме с многобройни институции, които ни “защитават правата“ поради пропуски и недоразумения в администрациите на държавите-членки на ЕС, на които европейският данъкоплатец плаща заплатите и които се оказват неспособни да решат един елементарен проблем, породен от лоша администрация.

Много се радвам, че чрез „Български новини“ проблемът за здравните вноски и здравноосигурителните права придобива гласност и институциите ще трябва да излязат с единен отговор, а не да се прикриват едни зад други и да потъпкват непрекъснато правата на българските граждани. Защото ние сме европейци и като такива имаме европейски права, и е крайно време институциите да го осъзнаят!

КАК ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ СЪС СОЛВИТ-ЦЕНТЪРА?

СОЛВИТ е онлайн мрежа, предназначена да помага на гражданите в ЕС да намират прагматични решения на своите проблеми, възникнали в резултат от неправилното прилагане на законодателството на ЕС в областта на вътрешния пазар от администрациите на страните-членки, без да се прибягва до съдебна намеса.

Системата се занимава с разглеждане на въпроси, свързани с отношенията гражданин – държавна администрация. Изключена е намесата за решаване на проблеми в частната сфера.

Солвит-центрове има във всяка държава от ЕС. В България този център е създаден в рамките на дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз“ в администрацията на Министерския съвет. Най-честите случаи, които той разглежда, са свързани с правата на българските граждани в Гърция, Кипър, Испания и Германия.

При подаване на жалба местният координационен център проверява дали възникналият проблем може да бъде разрешен в рамките на мрежата или е възможно той да бъде разрешен посредством други средства. Ако центърът прецени, че предоставеният случай е от компетенциите на Солвит, той го вписва в електронната база данни на мрежата и случаят автоматично се прехвърля към Солвит-центъра в държавата-членка, в която е възникнал проблемът.

В рамките на 1 седмица водещият координационен център трябва да потвърди или отхвърли приемането на случая. След потвърждаването, че приема даден случай, той се свързва с администрацията в неговата държава-членка, за да намери приемливо за всички страни решение.

Солвит-центърът работи само с подадени онлайн оплаквания.

Услугите са безплатни.

С българския офис можете да се свържете чрез интернет страницата му – http://www.solvit.government.bg/, където можете да активирате опцията „Подай своето оплакване“. Електронната поща на центъра е solvit@government.bg, а телефонът – +359 02 9804042.

 ОТКЪДЕ СЕ ПОЛУЧАВА Е 104?

Заявлението за формуляра Е 104 се подава в Министерството на здравеопазването – Γωνία Προδρόμου 1 & Χείλωνος 17, 1448 Λευκωσία, Κύπρος, тел. 22605300/301, еmail – perm.sec@moh.gov.cy/, или в центровете за обслужване на гражданите в другите градове в страната, но не в Службата по социално осигуряване.

В България формулярът Е 104 се представя в териториалното поделение на Националната агенция по приходите, а не в Националния осигурителен институт или в Националната здравноосигурителна каса.

За да получите безпроблемно формуляра Е 104 /или S 041 според новия регламент на ЕС/ от Кипър за признаване на здравноосигурителния ви стаж на острова в България, е необходимо да сте били регистриран в националната здравна система, т.е. да сте имали здравна карта, даваща ви достъп до безплатно медицинско обслужване /известна като розовата здравна карта/. Ако обаче през определен период от пребиваването си на острова сте я нямали – какъвто е случаят със семейство Димитрови, а също и с много други наши читатели, които продължават да ни сигнализират за проблема, кипърското Министерство на здравеопазването ще издаде нужния ви документ без да включи тези месеци, въпреки, че през тях сте имали социални осигуровки. Здравната карта не може да ви се направи за минало време.

Със споразумението между правителството на Кипър и тройката международни кредитори се променят условията за издаване на здравни карти, както “Български новини” вече информира /в броя си от 5 април/. Предвижда се да бъде премахната съществуващата в момента “синя” карта, а прагът на годишния доход, който дава право на безплатно лечение, да стане 15 400 евро. Предстои промените в законодателството да бъдат гласувани от парламента.

 Български новини    

 

 

 

One comment

  1. Здравейте!На острова ползвам непрекъснато медицинско обслужване,като съм вписана на една карта заедно със съпруга ми чрез осигуровките които работодателят му внася(аз нямам лични) ,бихте ли ми казали дали ще ми бъде издаден документ Е 104 ?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.