Гърция променя приватизационни условия за удобство на Газпром

Гърция се съгласи да промени някои от условията за планираната приватизация на националният гръцки газов дистрибутор ДЕПА, за да се отворят вратите пред руският гигант Газпром, е заявил пред Ройтерс висш държавен служител от Атина.
Агенцията за приватизация е финализирала условията по кандидатстване за продажба късно в петък, като е намалила размера на депозита, който потенциалният купувач трябва да предостави  като гаранция за сключване на сделка. Анонимният източник е заявил че депозитната вноска е била намалена наполовина до 10% от стойността на обявената за продажба държавна компания.

Освен това, Атенциятта по приватизация е вкарала клауза, според която държавата ще компенсира купувача за несъбрани сметки на ДЕПА от длъжници за времето  от когато страната е ударена от рецесията. Според източника държавата ще гарантира вземания на стойност 180 милиона евро, ако те бъдат просрочени при падеж 31 декември 2015 г.
Гърция очевидно се е съгласила на тези отстъпки, след като Газпром се оказа единствената голяма компания, кандидат за ДЕПА. Страната се нуждае спешно от продажбата на газовият си дистрибутор, за да постигне заложените при споразумението с кредиторите си приходи до краья на годината. Предварителната оферта на Газпром през миналана година беше 900 милиана евро, при условие че нетната печалба на ДЕПА за същата година е била 106 милиона.
Опасения по реализирането на сделката обаче има от страна на Брюксел, който се опитва да разхлаби хватката на Газпром на европейския енергиен пазар. Според анализатори, твърде е възможно евроцентралата да блокира сделката в последния момент.

Според променените окончателни условия по продажбата, Газпром няма да загуби нито евро от депозита си при условие че Брюксел наложи вето върху сделката. От своя страна, агенцията по приватизация удължи срока за кандидатстване с още десет дни до 29 май, за да даде възможност на повече кандидати да участват в търга. Засега основен сонкурент на Газпром е гръцкият джоинт-вечър M & M Gas, който обаче е предложил доста по-ниската цена от 550 милиона.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.