Символичното значение на планетите

Вие сте зодия „Овен“ или „Рак“? Само по себе си това не ни помага да разберем нещо повече за вас. Вашата зодия е една малка част от цялата картина на хороскопа. За да погледнем по-надълбоко и да потърсим отговорите, от които се нуждаем, е важно да научим повече за планетите и техните характеристики.

 

Вътрешни планети са: Слънце, Луна, Меркурий, Венера, Марс
Социални планети са: Юпитер, Сатурн
Външни планети: Уран | Нептун | Плутон

Вътрешните Планети

Слънцето показва нашата персонална идентичност и осъзнаването на личността ни. Чрез слънцето ние изразяваме своята индивидуалност по градивен начин. Да знаем кои сме и да намерим своето специално място в живота е вероятно най-важният въпрос, заложен в човешката психика. Хората искат да се реализират в живота по индивидуален и личен начин. Чрез Слънцето ние персонализираме нашите изживявания и опит, тъй като притежаваме чувство за своя вътрешен “Аз”. То показва какво е най-подходящо за всеки един от нас. Тъй като Слънцето е нашата реалност, това налага да разширим нашето познание и разбиране за него.

Луната изразява нашите инстинкти, обичайни реакции, емоционални отговори и подсъзнателни условности. Чрез Луната ние изразяваме своите нужди и грижи, свързани с родителството/ детството; желанието за сигурност и стабилност във връзките. Луната представя растежа и способността да се адаптираме психически към промените като част от ритъма на живота. Тя изразява и нашето детско състояние, когато сме уязвими и зависими от другите по отношение на сигурност, храна и топлина; показва потребността ни да удовлетворим тези си нужди. Настроенията – и добрите, и лошите – всички са част от динамиката на Лунния Аз.

Меркурий представя нашето мислене, знание и комуникативни способности. Той е израз на способността ни да рационализираме, нашето въображение и ментална идентификация със света. Също така изразява способността ни да предаваме информация – както като факти, така и абстрактно. Управлява движението, усвояването на знания, духовната и физическа сръчност. Тази планета представя мотивите да приложим своите вербални, духовни и дипломатически умения, за да изразим себе си фактически и/или с въображение. Меркурий управлява всички форми на комуникация – желанието да направим всичко по възможно най-добрия начин. Физическата мобилност е също представена чрез Меркурий, както и начина, по който планетата се свързва с телесното и умствено здраве. Основният принцип е “обмен”. Връзката между ума и устата е Меркуриева функция. Като “пратеник” функцията му е двойна – предава информация към и от ума, в постоянен прилив на впечатления, факти, причини, сензорни изживявания – и анализира тази информация.

Венера изразява удоволствието, радостта във връзките, любовта и грижите. Тя ни помага да решим кое е подходящо, за да се чувстваме добре и щастливи, какво е неподходящо и какво е лошо. Тя е причината да търсим партньорство и любов, затова и трябва да се отнасяме към нея с уважение. Венера е подсъзнателното ни желание да формираме съюз с другите, както и нашата воля за коопериране. Също така ни позволява да се наслаждаваме на нещата, които ни доставят удоволствие – физически и естетически. Тя не е високо енергийна сама по себе си, но ни помага да виждаме и усещаме свързаността.

Марс представя енергията, която използваме, за да защитим и отстоим себе си в битка за това, което искаме да постигнем и при решаващи действия. Ако трябва да обобщим Марс в една дума, то тя е “действие”. Той е волята и способността да се отзовем на предизвикателството, като използваме сила, инициатива и усилия, за да отстоим себе си – защитно или агресивно. Смелост, кураж и лидерство – всички те са свързани с Марс. Изразява също собствената воля и егото, както и гнева и яростта, затова го свързваме и с първичната, инстинктивна енергия. Марс ни подтиква да бъдем безстрашни и смели във всичко, което искаме да постигнем, но му липсва всякакъв такт и дипломатичност.

Социалните Планети

Юпитер – Това е енергията, използвана при разширяването, растежа, уголемяването и изследването на широки житейски области, да се провокират и предизвикват утвърдените обществени норми. Той изразява способността да поставяме свои собствени етнически, морални и правови граници и да постигаме по-високо ниво на осъзнаване, образование, сила и опит. В опознаването на себе си ние разширяваме хоризонтите си, затова той представя и желанието да преминем извън границите в неизвестното – чрез пътувания, философски материи, както и да разширим изживяванията си. Юпитер ни позволява да израснем отвъд границите, поставени от “нормите” на семейството и обществото, да се разгърнем и преуспеем. Тъй като това е много витален и силен стимул, подобен донякъде на Слънцето и Марс, той също ни подтиква и да се разгърнем, да усъвършенстваме и развием своите способности. Но дори и още в процес на развитие, ние израстваме в мъдрост под благоприятното въздействие на тази планета.

Сатурн е сбитата енергия на дисциплината, ограниченията и структурата. Той ни дава възможност да придобием саморегулиращи навици и ни предлага желанието и способността да придобием зрелост и статус, живеейки живота си съгласно установените норми и парадигми. Това е връзката със семейството и чувството на сигурност, което дават традициите.

Както и другите планети, Сатурн има също и негативна страна, защото конформизмът и придържането към стандарти и йерархии могат да ни направят страхливи и консервативни към нови промени, ограничавайки бъдещото ни развитие и динамика. Заложено е в нас, че законът е нещо по-скоро трайно и постоянно, отколкото революционно, и това ни позволява да строим солидни, заслужаващи си времето и труда структури, които биха ни позволили да просперираме посредством умерен и предпазлив живот. Амбициите и целите, постигнати със Сатурновата страна от психиката са обикновено постижими, но се реализират трудно, бавно, понякога мъчно пробивайки рутините и стандартите. В негативен план Сатурн изразява песимизъм.

Външни Планети

Уран е стимулът да “вибрираш” и да променяш нещата по радикален, понякога разрушителен начин. Той изразява собствената воля и стимула да преобърнеш статуса – посредством разрушаването на структурните норми на обществото. Като “външна” планета, неговата дълга орбита означава, че ще остане в един знак за 7 години, затова и много от хората родени през 7-годишен период ще имат тази планета в същия знак. Астролозите го разглеждат като “генеративен” или като “колективна” енергия и е видно по бунтовническата страна от нашия характер, често реагираща по сроден начин сред себеподобните. Той ни подтиква да видим другите, които са по същия начин уникални и е моделът, по който виждаме съвършенството чрез промени и подобрения, чрез “футуристични” идеи. Затова той е и прогресивната, творческа и непокорна страна от нас! В негативен план той може да ни доведе до нестабилност, неадекватни реакции към живота, прекомерна нервност и хаотично мислене. Но също може и да ни превърне във вдъхновени реформатори. Създава у нас желание за приключения и вълнения и ни прави ексцентрични, оригинални и брилянтни.

Нептун – мечтателната, измамлива, илюзорна и въображаема, бягаща от действителността страна от човешката природа. Той е модел за чувствата, които са недоловими, романтични, магически и мистични, алтруистични и безусловно любящи; но също изразява и усещането да си жертва, да живееш в собствен нереален свят, бягайки от фактите и отдаването на фантазиране. Той ни дава способността да играем роли, да създаваме илюзии, да изразяваме енергията му чрез музика, изкуство, духовност и въображение. Тази планета ни дава възможност да изместим съзнанието си, да изразяваме идеи и видения, това е също “генеративен” модел, стоящ 14 години в един знак. С Нептун се свързва всичко, което е себеразрушително и разрушително за другите. Той може да доведе до бягство от реалността, спъващо и пристрастено поведение и емоционална свръхчувствителност. Позволява също да се справиш или да промениш житейските трудности посредством фино, недоловимо възприятие, което не винаги разбираме, обикновено свързано с вяра в нещо отвъд и тази вяра ни зарежда с енергия и надежда. Нептун също дава религиозност, развива мистични и окултни способности.

Плутон е стимулът към трансформации, пълна промяна, разбиране на най-дълбоките, тъмни страни на Аз-а. Той може да ни подтикне да бъдем деструктивни, но също и да ни доведе до реформация и тотални промени. Свързан е с най-дълбоката, подсъзнателна страна на човека и с областта на колективното подсъзнание; затова чрез Плутон ние можем да се понесем на вълните на колективната промяна. Това се случва външно чрез смъртта и разрушението ни, но у нас има част, която е натрапчиво привлечена от тъмната страна на човечеството, затова често се изразява като стимул да се изследва и проучи комплексно смисъла на човешкото съществувание. Можем да го наречем и подтик да превърнем живота в нещо съвършено ново чрез разрушаване на старите навици, старите връзки; в някакъв смисъл това може да се нарече и прераждане. Плутон изразява притеглянето ни от злото и тъмните сили, но това е инстинктивното разбиране, че свободата се постига чрез елиминирането на части от Аз-а и живота, които са прекалено свързани с материалния свят. Изразява и най-високата и най-дълбоката форма на смъртта и прераждането в духовното измерение. Може да предизвика насилие и разрушителни страсти у хората и като колективна енергия има много по-мащабен ефект, отколкото само при един човек.

ПЛАНЕТИТЕ В ЗНАЦИТЕ НА ЗОДИАКА

Погледнете отново символите на знаците в зодиака:

 

 

 

Зодиакалните знаци описват начина, по който планетите изразяват тяхната енергия. Тъй като всеки знак има различно значение, изразът на планетата е модифициран. Добра идея е да си спомним последователността на знаците, започващи с Овен и завършващи с Риби. Забележете, че на картата зодиакалните знаци започват в последователност, обратна на часовниковата стрелка и са начертани от външния край на кръга, който представя Еклиптиката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всеки знак е 1/12 от кръга. Кръгът в действителност няма начало или край. Можете да започнете с Лъв, да продължите с Риби, после с Овен и да завършите с Рак. Или можете да започнете с Водолей и да продължите последователността до Козирог накрая. Важното е да се научите да мислите за знаците по циркулярен начин. Започваме с Овен, който е 1-ият знак, тъй като Слънцето се придвижва в Овен, когато пресича екватора и в северното полукълбо започва пролетта. Това изразява началото на астрологическата година, но кръгът няма реално начало и край. Последователността никога не се променя..

Приблизителните дати, когато Слънцето преминава през всеки от знаците са както следва:

Зодиакален знак Слънчев транзит
Овен Март 21 – Апр. 20
Телец Апр. 21 – Май 22
Близнаци Май 23 – Юни 21
Рак Юни 22 – Юли 22
Лъв Юли 23 – Авг. 22
Дева Авг. 23 – Септ. 22
Везни Септ. 23 – Окт. 22
Скорпион Окт. 23 – Нов. 22
Стрелец Нов. 23 – Дек. 22
Козирог Дек. 22 – Ян. 20
Водолей Ян. 21 – Фев. 19
Риби Фев. 20 – Март. 20

Това са дати, които определят дали вие сте “Телец”, “Лъв” или “Риби” съгласно изгряващия ви (слънчев) знак. За съжаление тези дати не ни казват нищо за лунния ви знак или разположението на някоя от останалите планети, което ни разкрива самата астрология, но за това ще поговорим по нататък.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.