1,74 милиарда евро на Гърция

Нов кредитен транш за Гърция в размер на 2,26 милиарда долара (1,74 милиарда евро) одобри Международният валутен фонд (МВФ).  Решението за отпускането на този заем е взето от Съвета на директорите на МВФ след края на поредния, трети преглед на изпълнението на антикризисната програма от страна на Гърция. Тя бе приета на 15 март миналата година.

Решението означава, че  до днес Атина е получила достъп до около 6,57 милиарда евро кредитна помощ от МВФ. Антикризисната програма се осъществява заедно със страните от еврозоната. В рамките й Гърция очаква да получи около 173 милиарда евро за четири години.

Въпреки негативната прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която сочи продължаване на гръцката рецесия през следващата година, Диселблум забеляза и „първите сигнали” на „възстановяване” в Гърция.

Този оптимизъм вече бе споделен от гръцкото правителство, а тройката кредитори на страната (ЕС, ЕЦБ, МВФ) в последния доклад относно контрола на гръцките сметки, изрази задоволство от постепенното възстановяване на страната.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.