НЕ СМЕ РАЗПОРЕЖДАЛИ ДА СЕ УВОЛНЯВАТ БЪЛГАРИ ОТ ХОТЕЛИТЕ

ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА КИПЪРСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА ХОТЕЛИЕРИТЕ ЗАХАРИАС ЙОАНИДИС ПРЕД В. “БЪЛГАРСКИ НОВИНИ”:

 БРАНИСЛАВА БОБАНАЦ

 Активният летен сезон в Кипър започна с възлагането на големи надежди върху туристическата индустрия за спасяване на страната. След срива във финансовия сектор и банковата криза, туризмът е единственият отрасъл, който в момента се развива и може да “изтегли” икономиката й, единодушни са и експерти, и политици.

За българите, които работят в хотелите и ресторантите на острова /или разчитат на временна работа в тях през летните месеци/, сезонът увеличи притесненията и тревогите им за работното място заради засилващото се обществено настроение срещу не-кипърците. Нееднократно и президентът на Кипър, и социалният министър се обявяваха за приоритетно наемане на местни граждани в туристическия бранш. В “Български новини” бяха получени и сигнали за освобождаване на наши сънародници от хотели в района на Агия Напа.

Какво ще стане с българите, работещи в туризма в Кипър? Има ли дискриминация спрямо тях в отрасъла? Какви ще са заплатите им и подготвят ли се съкращения? Ще бъдат ли изместени от кипърци?..

Отговорите на многобройните въпроси на наши читатели търсим от Захариас Йоанидис, генерален директор на Кипърската Асоциация на хотелиерите /ΠΑΣΥΞΕ/, която е най-голямата работодателска организация в бранша. В нея членуват собствениците на 320 хотели, които обхващат 60% от легловата база в Кипър.

 Г-н Йоанидис, какви са прогнозите ви за тазгодишния летен сезон? Ще се реализират ли очакванията туристическата индустрия да се утвърди като основен отрасъл в Кипър и да “изтегли” напред икономиката му?

Ние напълно съзнаваме отговорността на туристическия сектор за икономиката, затова сме готови да работим серизно и да направим една успешна година за отрасъла и страната. Това като цяло ще рефлектира положително върху възстановяването на кипърската икономика. Туризмът в момента дава възможност да работят и други сектори в икономиката, което е много важно в условията на криза.

За съжаление, първите четири месеца – от началото на годината до края на април, не дават добра картина. Отчитаме 10% по-малко пристигнали туристи в сравнение с миналата година, което е значителен спад. Това беше най-слабият, най-лошият зимен сезон, който сме имали за последните 20 години. Ние обаче сме оптимисти и въз основа на плановете на туроператорите, които вече се изпълняват, смятаме, че лятото ще бъде успешно. Няма да постигнем ръст от 10%, както през 2012-а, но целта ни е да запазим броя на туристите на нивото от миналата година, когато имахме 2.5 млн. гости. Най-оптимистичните ни очаквания са свързани с руския пазар, от който очакваме 20 – 25% повече туристи – около 600 000 души за летния сезон. От юли до септември обикновено реализираме 90% заетост на легловата база в нашите хотели, а през юни и октомври – 75-80%. В началото на май повечето от хотелите в Агия Напа и Протарас бяха запълнени над 90%, основно заради руските туристи.

Имиджът на Кипър като привлекателна курортна дестинация пострада от кризата, най-вече от проблемите в банковата система. Преодолени ли са те?

Точно така, спадът в първите месеци се дължи основно на банковата криза и негативните  послания, които бяха отправяни от Кипър в чужбина. Хората не бяха сигурни дали и как това ще се отрази на тяхната почивка, безпокояха се какво ще стане, ако дойдат на море в Кипър, това предизвика колебание. Затова ние засилихме кампанията си чрез нашите представителства и партньори зад граница да информираме потенциалните ни клиенти, да убедим хората, че банковата криза и туризмът са напълно различни неша. Туристите спокойно могат да използват кредитните си карти, да теглят пари от банките тук без проблем, а услугите и стандартът на обслужване в нашите хотели е на високо ниво – на нивото, на което те са свикнали да им се предлага туристическият продукт. Мисля, че успяхме да убедим големите пазари, че всички в Кипър работим заедно и че туристическият сезон ще бъде успешен.

В антрикризисните мерки на правителството бе включено вашето предложение за удължаване на активния сезон. До каква степен това ще помогне на отрасъла?

Това е едно от предложенията, които Кипърската асоциация на хотелиерите отправихме към правителството и се радваме, че президентът го включи в правителствените мерки, които той обяви. Идеята е активният летен сезон да бъде разширен, като покрива минимум и ноември. Това ще ни помогне да решим сезонните проблеми и да увеличим значително потока туристи през зимния сезон. Работим активно с компанията “Хермес” и авиокомпаниите, които изразиха интерес да предложат полети и през този период. Предстои да се решат проблеми с визовия режим за страните извън Европейския съюз, които имат потенциал да увеличат туристите си към Кипър, особено през зимата. Ние вече имаме успешен механизъм за намаляване на бюрократичните усложнения, установен за Русия, който даде забележителни резултати през последните 2 години. Предложихме на правителството този механизъм да се разшири и към други страни, които могат да предложат засилен туристически поток към острова ни.

За нас това е важно, защото сме инвестирали в хотелите, а те стоят по 5 месеца затворени. Сега има възможност те да се използват по-ефективно, което означава повече приходи за икономиката на страната и осигуряване на по-голяма заетост.

Точно заетостта в отрасъла е един от основните проблеми и пред българите, които работят в него. Как плановете ви за успешен сезон ще се отразят върху хората, наети във вашите хотели? Постигнахте ли съгласие със синдикатите за подновяването на колективния трудов договор?

Преговаряхме много дълго и конструктивно по новия колективен трудов договор, вече сме готови с варианта за подновяването му, който е предаден на министъра на труда и социалното осигуряване като посредник между синдикатите и работодателите. И двете страни – и синдикатите, и ние, които представляваме собствениците на хотели, сме решени да помогнем един на друг да поддържаме работните места в отрасъла и да създадем възможности повече нови работни места да бъдат разкрити, като предлагаме по-конкуретни дестинации и съответно да има по-голяма възвръщаемост в бранша.

Какво е новото в колективния трудов договор? Какво става със заплатите и социалните придобивки? Синдикатите заявиха, че вие искате те да бъдат орязани.

Определено мога да кажа, че намаляването на заплатите не бе сред нашите предложения. Нашата позиция е за намаляване на разходите за труд като цяло. Ние сме категорични, че някои от социалните придобивки трябва да бъдат рационализирани. В доброто старо време синдикатите идваха с нови и нови искания, правейки така, че разходите за труд отидоха отвъд възможностите, които туристическият сектор и икономиката имат и могат да си позволят. Сега, когато пред нас са трудни времена, ние трябва да работим за рационализация на колективния трудов договор. Трябва да направим възможно ангажиментите да бъдат поети с наличните ресурси, а и да можем да разкрием повече нови работни места.

Какво все пак “подстригвате”?

Сега целта е отрасълът първо да оцелее, а след това да стане и по-конкурентен. Най-важното за нас е да спасим туристическата индустрия, да привлечем повече туристи в Кипър и да създадем повече работни места за тези, които сега са безработни. Затова преразгледахме социалните плащания и смятам, че постигнахме баланс – да е добре и за бизнеса, и за работещите. Синдикатите разбраха трудните икономически условия, в които се намираме, и се съгласиха някои придобивки да се върнат години назад. Например – заплащането за работа на официални празници. Досега за всеки 1 час се плаща като за 3 часа, но това не може да продължава, икономиката е в трудно състояние, трябва да се отиде на по-рационални нива. Освен това в колективния трудов договор имаше изискване за компенсация с 1 ден при официален празник на целия персонал, дори и на тези, които не са били на работа. Това е лишено от всякаква логика! Ние настоявахме това да отпадне. Синдикатите се убедиха, че такива клаузи не може да има в новия договор и те са заменени от рационални идеи.

В тази трудна ситуация ние няма да бъдем егоисти. Под това аз разбирам ние, собствениците на хотели, и заетите в хотелите да работим заедно, за да издържаме повече хора и те да имат достоен живот. Много тъжно е, когато хората са безработни за дълъг период, специално за тяхното самочувствие и мястото им в живота. Затова ние трябва да направим възможното така, че другите хора в тази много трудна ситуация да си намерят работа. И това е приоритет № 1.

Много важен въпрос за българите, работещи в хотелиерството – какво ще стане с тях? Те се страхуват от съкращения, а и вашата асоциация призова членовете си да наемат приоритетно кипърци.

Да, ние апелирахме собствениците на хотели – членове на асоциацията ни, да дават новите работни места, които се разкриват в резултат на настъпването на активния сезон, приоритетно на кипърци, и то на безработни в момента, за да допринесат за намаляването на безработицата в страната. Но не става въпрос за уволняване на чуждестранните граждани, които сега работят в хотелите. Не сме упражнявали натиск, не сме давали разпореждания на нашите членове за такива съкращения. Не мога да коментирам различни конкретни случаи на освобождаване на българи, защото не съм запознат с детайлите, но право на всеки собственик на хотел или заведение е да подбира и наема своя персонал. Ние като организация не можем да отговаряме как той ръководи бизнеса си.

Смятам, че професионалистите сред българите, които са наети в нашата индустрия, нямат основание да се страхуват, че ще загубят работните си места. Това не е обективно да се случи. Сигурен съм, че предприемачите в нашия сектор ще вземат предвид дългогодишното си добро сътрудничество с тези хора, независимо кипърци, българи, румънци или други. Ако те работят добре, ако имат добри взаимотношения с работодателя, не е логично собствениците да се лишат от тях, да им кажат “довиждане”, ако са доволни от работата им. Мисля, че хората, които работят от години и добре, няма да бъдат съкратени.

Но има натиск и от правителството, и от обществото като цяло за такива действия.

Истина е, че има такива нагласи, но ние имаме предвид не да се съкращават българи, за да се наемат на тяхно място кипърци, а да се разкриват допълнителни работни места в туризма, на които да се назначават приоритетно кипърци, така, че повече хора да имат работа. За да просперира бизнесът, което е особено необходимо сега, собственикът трябва да е уверен, че в хотела си има персонал с професионални качества, който може да осигури високия стандарт на обслужване, очакван от клиентите. Ние не правим дискриминация, разлика между кипърци, българи, не-кипърци. Всеки хотелиер приоритетно назначава правилните хора, професионалисти с умения, квалифицирани, които ще помогнат на компанията да работи успешно и на печалба.

В туризма ще се изпълнява една от най-големите програми, финансирани от правителството, чрез която 6000 безработни ще си намерят работа. Ще приемате ли по нея българи?

Програмата за субсидирана заетост, обявена от социалното министерство, която е насочена към туристическата индустрия, хотелите и другите фирми в отрасъла, обхваща всички европейски граждани. Но ние трябва да сме честни и да кажем истината – по нея ние ще дадем приоритет на кипърците, които са регистрирани на борсата, специално на дългосрочно безработните и младите хора. Чрез тази програма ще се създадат нови работни места и обективно е за тях да наемем нашите жители, за да намалим високата безработица.

Другото масово оплакване на наши сънародници от работодателите в хотелите е, че получават по-ниски заплати в сравнение с кипърските си колеги на същите длъжности.

Отново ще повторя – ние сме против всякаква форма на дискриминация между нашите работници. Всеки собственик като работодател обявява условията на договора, по които предлага работа и по тях наема персонал. Това са условия за съответната длъжност, а не за кипърци и не-кипърци. Уверявам ви, че няма дискриминация в индивидуалните договори по националност – заплащането е в съответствие с изискванията за длъжността, опита и квалификацията на кандидата. Освен това мога спокойно да заявя, че с работата си в продължение на години българите помогнаха на туристическата индустрия в Кипър да стане по-конкурентна.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.