«Big Brother» в цяла Европа в борбата с данъчните измами

Към разширяване на автоматичен обмен на информация между данъчните органи на държавите-членки предлага комисията. Инициативата на Европейската комисия идва след ангажимента на европейските лидери през май за по-тясно сътрудничество в борбата срещу данъчните измами и избягването за плащане на данъци.

Според статистика на ЕС, всяка година, загубите на европейските страни от данъчни измами са над трилион евро. За борбата с тях, ЕС непрекъснато засилва обмена на информация.

Предложението беше направено от еврокомисаря, отговарящ за данъчното облагане, митническия съюз, одита и борбата с измамите, Алгирдас Шемета. „Благодарение на това предложение страните-членки на ЕС ще имат по-добра база за взимането на мита и данъци. Самият Евросъюз ще бъде в по-добра позиция и има възможността да оказва натиск за спазването на по-строги данъчни норми“, заяви еврокомисар Шемета.

В автоматичния обмен ще влязат такива категории като дивиденти, печалби, всички форми на финансови доходи и спестявания в банки. Това ще позволи да се създаде най-обширната в света система за автоматичен обмен на информация за облаганите с данъци средства.

Директивата на ЕС относно данъчното облагане на доходи от спестявания осигурява събиране на данни от държавите членки за спестяванията на чуждестранните физически лица и автоматично предоставяне на тази информация на данъчните органи по местожителство.

В директивата относно административното сътрудничество се предвижда автоматичен обмен на информация относно други форми на доходи от 1 януари 2015 г. Те са: трудова дейност, възнаграждения на директори, застраховка живот, пенсии и собственост. С днешното предложение се цели преразглеждане на директивата относно административното сътрудничество, така че от същата дата автоматичният обмен на информация да се прилага и за дивиденти, капиталови печалби, други финансови приходи и салда по сметки.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.