Най-голямото пълнолуние в годината през тази седмица

Две впечатляващи явления, бележещи официално настъпването на лятото, очакваме тази седмица.

Петък ще бъде най-дългия ден в годината, а в неделя ще бъдем свидетели на най-голямото пълнолуние за 2013 година. В петък ще наблюдаваме така нареченото лятно слънцестоене, тъй като на северното полукълбо на Земята лятото (и на южното полукълбо зимата) официално започва в 1:04 часа в петък 21 юни.

През този период северната ос на Земята е леко наклонена към слънцето, така че северното полукълбо ще бъде изложено по-пряко на слънчевата светлина и ще почувства по-високите температури. Обратно, районите на юг от екватора се намират по-далече от слънцето, чиято светлина се губи, създавайки по-ниски температури. Поради по-интензивното излагане на северното полукълбо на слънчевата светлина, първият ден от лятото, т.е. 21 юни, е най-дългия ден в годината, тъй като светлината на слънцето ни огрява повече от всеки друг ден.

Същевременно два дни след лятното слънцестоене, в първите сутрешни часве на 23 юни (неделя) Луната официално ще достигне пълната си фаза и същевременно ще бъде най-близо до Земята (едва на 356.990 километра), проявявайки най-силно изразеното пълнолуние в годината. Орбитата на Луната е яйцевидна и на моменти тя се намира в перигей т.е. на най-малко разстояние от Земята или в апогей т.е. на най-далечно разстояние от Земята.

Ако перигея се случи едновремено с пълнолунието, тогава на Земята имаме възможността да видим най-голямото пълнолуние в годината.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.